Nermin Šehović neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH, Efendić doživio neviđenu blamažu

Nermin Šehović ipak neće biti kandidat na izborima, ekskluzivno saznaje Raport.

Njega je u kandidata za člana Predsjedništva BiH preko interesno povezanih medija promovirao Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH. Kasnije je to zvanično potvrdio i u izjavi za televiziju N1.

Šehović je inače šef detašmana FUP-a u Zeničko-dobojskom kantonu, a poznat je kao šef komisije koja je utvrđivala nepravilnosti u slučaju “Dženan Memić”.

Iako se sinoć kasno javio Raportu, on nije bio raspoložen za zvanične izjave. Ali, prema našim informacijama, u prijavi CIK-u uopće nema Šehovićevog imena. 

S obzirom na to da je on u statusu policijskog službenika i da se nedavno prijavio na konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, njegova navodna kandidatura bila je poprilično iznenađenje jer on faktički ne ispunjava zakonske uvjete za kandidata.

No, Efendiću je očajnički trebao ‘as u rukavu’ koji će njegovu stranku izvući iz provalije u kojoj se realno nalazi. Nakon što mu je propao pokušaj da aktuelizira političkog relikta Harisa Silajdžića, Efendić se okrenuo u drugom smijeru tražeći popularnu ličnost koja bi privukla glasače u oronulu SBiH kojoj sve relevantne ankete predviđaju ostanak u ambisu u kojem se nalazi.

Tako je bez detaljnih konsultacija i iščitavanja zakona i pravila koje je Centralna izborna komisija nedavno jasno podvukla, Efendić isturio Šehovića.

Tek nakon što je vijesti objavljena i kada su počele pristizati reakcije, postalo je jasno da Šehović jednostavno ne ispunjava uvjete.

Evo šta piše u zakonu:

“Sudije redovnih i ustavnih sudova, tužioci i njihovi zamjenici, pravobranioci i njihovi zamjenici, ombudsmeni i njihovi zamjenici, članovi sudova/domova/vijeća za ljudska prava, notari, policijski službenici, državni službenici, generalni revizori i zamjenici generalnog revizora u institucijama u Bosni i Hercegovini i guverner i viceguverneri Centralne banke BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH, pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i diplomatski i konzularni predstavnici BiH u inostranstvu, koji imaju diplomatski status u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima (iz 1961.godine), mogu se kandidovati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj ili postupe u skladu sa zakonima koji regulišu njihov status”.

Dakle, Šehović bi morao prije kandidature dati otkaz u FUP-u, što mu, prema našim informacijama ne pada napamet.

Time je Efendić izazvao, u najmanju ruku, neugodnosti za FUP-ovca.

No, veći blam ipak je na Efendiću koji će sad morati objašnjavati kako je za kandidata predložio čovjeka koji to uopće ne može biti?

Nezvanične informacije govore da je Efendić imao dogovor sa svojom ranijom strankom – SDA. Prema tim informacijama, Efendiću je obećano premijersko mjestu u Kantonu Sarajevo, ukoliko napravi solidan rezultat, a zauzvrat mu je traženo da kandidira nekoga kako bi se odbili glasovi Denisu Bećiroviću.

raport.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE