Nermin Šehović, šef Detašmana FUP-a u Zenici: Zašto sam se prijavio na konkurs za glavnog tužioca

Nermin Šehović, šef Detašmana FUP-a u Zenici, jedan je od kandidata za novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Informaciju o predaji kandidature Šehović je potvrdio u razgovoru za „Avaz“.

– Bez obzira na to ko će biti izabran, imat će velike obaveze da osigura da država napokon bude država i da se poštuju njene nadležnosti u pogledu poštivanja osnovnih ljudskih prava, jer svjedoci smo kakvo je stanje – kazao nam je Šehović.

Društvene mreže

Iako je njegova prijava drugačija od ostalih, jer je jedina koja dolazi izvan kruga uposlenika Tužilaštva BiH, Šehović smatra da ne zaostaje u pogledu potrebnih kvalifikacija i znanja, a u kandidaturi su ga podržale i kolege iz pravosudnih i policijskih organa, kao i građani putem društvenih mreža.

– Moja aplikacija je specifična jer sam pozicioniran van Tužilaštva, dolazim iz policije. Protukandidate poštujem, pa neka, prema kriteriju stručnosti, najbolji bude izabran. Ali ko god bude glavni tužilac, ta pozicija je „vruća“, odgovorna i na udaru, pogotovo ako se u obzir uzmu dosadašnja imenovanja i okolnosti razrješenja prethodnih glavnih tužilaca – kaže Šehović.

Copy

Zaštitu države, svih njenih građana, borbu protiv kriminala i korupcije te privođenje kraju istraga vezanih za ratne zločine, vidi kao svoje osnovne zadatke u narednih šest godina ako bude izabran na poziciju glavnog tužioca.

Svojim prednostima smatra hrabrost i mladost, jer „i Ukrajinu vodi čovjek približno istih godina“, a i kandidat za člana Predsjedništva BiH je njegova generacija. Kroz policijski rad, koji je temelj tužilačkog rada i svake istrage, prošao je sve pozicije, od pozornika do najsloženijih istraga.

– Moja sudbina, s podrškom koju imam od struke i građana, mislim da će uveliko zavisiti od poteza koji se očekuju od predstavnika međunarodne zajednice. Mislim da je do sada bio obrazac u kojem je bila važna ta neka etnička odrednica, neću reći i stranačka, jer zaratit ću sa svima. Međutim, ja sam se prijavio kao Nermin Šehović, građanin BiH, koji bi štitio sve građane. Ne želim biti bilo kakav sastojak na nekom nacionalnom kantaru i izjasnio sam se onako kako se pravnik i tužilac trebaju izjasniti. U mom pasošu piše BiH. Znate da se u ovoj zemlji s nekim pozicijama trguje, a ako trgujem s tim stvarima, onda neću daleko stići. Imam ja etničku pripadnost, imam ja i svoju religiju, ali neću da doživim situaciju da neko drugi odlučuje jesam li ja dovoljno dobar, podoban Bošnjak, Srbin ili Hrvat – ističe Šehović.

Vratio nadu

Osim što ne želi da, umjesto znanja, rezultata i profesionalizma, njegova nacionalna pripadnost bude kriterij prilikom izbora, Šehović ne želi ni da se izbor veže s izvještajem koji je s kolegama uradio utvrđujući propuste MUP-a KS u slučaju „Dženan Memić“. Iako je tim izvještajem vratio nadu građanima da će zakon jednog dana važiti za sve, on navodi da je u toj komisiji bio samo prvi među jednakima, te da je u proteklih 20 godina radio i na mnogim drugim predmetima.

– Smatram da te predmete, pa i „Memić“ i ostale, budući glavni tužilac treba imati kao prioritetnu obavezu, da insistira da se istraži svaki taj slučaj. Ti su slučajevi na neki način narušili povjerenje javnosti u vladavinu prava. Sud, Tužilaštvo i VSTV trebaju biti simboli i hramovi prava, a ne da se pravda traži na ulici, na protestima ili da, iz tog nekog međunarodnog ugla, sinonim borbe za pravdu bude građanski protest ili šator pred pravosudnom institucijom. Ta slika koja ide u svijet nije dobra za BiH – ističe Šehović.

Nije obeshrabren ishodom ranije prijave za poziciju policijskog komesara u ZDK, ali je to iskustvo više u procesima u kojima politika odlučuje i o imenovanjima o kojima nikako ne bi smjela politika odlučivati.

– Ko smatra da nisam bio u pravu, neka uzme dokumente i provjeri to na šta smo ne samo ja već i ostali kandidati ukazivali. Nisam izabran za komesara u kantonu koji je na američkoj crnoj listi. Ali to je prošlost. Ako je vlast htjela drugog čovjeka, neka ga izabere. I sad neka izabere koga hoće – komentira Šehović.

Velika borba

Bez obzira na činjenicu da su protekle decenije u BiH obilježile brojne kriminalne afere u praktično svim oblastima, od onih u nekadašnjoj privatizaciji do nabavke medicinske opreme u pandemiji, da su o trgovinama pozicijama, glasovima na izborima i onima u skupštinama svjedočili i brojni i danas dostupni audio i video snimci, iako je u izvještajima međunarodnih organizacija BiH po korupciji među najgorim državama Evrope, malo je visokih zvaničnika završilo iza rešetaka, a procesi koji su vođeni okončani su najčešće oslobađajućim presudama. U odgovoru na pitanje zašto je to tako, Šehović podsjeća na sudbinu prethodnih glavnih tužioca.

– Ja sam svjestan da je to borba. U policijskom poslu sam za pet godina u penziji, ali nemam straha da se prihvatim bilo kojeg predmeta i izazova. Ne bih se ni prijavio da nisam razgovarao s ljudima iz Tužilaštva BiH. Neki su sa mnom bili na fakultetu, s nekima sam od 2003. radio na istragama u zajedničkim timovima. Rasterećeno prihvatam takvu vrstu obaveze – dodaje Šehović.

Nisam nikakav karijerista

Vjeruje da bi njegov izbor probudio časne, profesionalne i kvalitetne pojedince u policijskim i pravosudnim organima.

– Nisam nikakav karijerista. Ostvario sam što sam ostvario, znam ko sam, a i oni znaju ko sam. Struke se ne bojim, olovke se ne bojim, pokazujem to kroz svaki predmet koji radim. Neka izaberu ko im treba, a po tome koga izaberu, vidjet ćemo kojim putem će ići Tužilaštvo. Vrijeme je pred nama pa ćemo vidjeti koliko sam u ovom razgovoru bio u pravu ili nisam – zaključuje Nermin Šehović, kandidat za glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Avaz

Prethodni članakSina od šestog mjeseca prekriva tetovažama: “Kažu mi da ga odgajam za zatvor”
Sljedeći članakIvajlo Petev: Kako me spasio kapiten Džeko