Nesanica je opasni neprijatelj

Nesanica je opasni neprijatelj

nesanica

Utjecaj na psihičko stanje

Na nesanicu može utjecati više stvari pa tako i promjena vremena. Ona može biti posljedica raznih stanja koja djeluju stresno na organizam od unutarnjih pa do onih koja dolaze izvana. Vrijeme može remetiti čovjekovu homeostazu, odnosno unutarnju ravnotežu, što dalje utječe na njegovo psihičko stanje čime dolazi i do nesanice.

Oblačno kišovito vrijeme na neke ljude može utjecati depresivno pa da u sklopu depresije jedan od simptoma bude nesanica. S druge strane, na neke ljude to djeluje iritirajuće zbog čega oni postaju nervozni, napeti, što opet uzrokuje nesanicu, upozoravaju stručnjaci.

Poremećaji raspoloženja kao posljedica vremenskih (ne)prilika česti su faktori koji mogu uzrokovati pojavu nesanice, pogotovo ako su u korelaciji sa stresom i akumuliranim problemima iz svakodnevnice s kojima se osoba redovito suočava, što znatno utječe na pomanjkanje sna.

Naime, kada ljudi slabije spavaju, tada počinju razmišljati o raznim stvarima, najčešće onim negativnim, što još dodatno pogoršava situaciju.

Zbog toga je vrlo važan kvalitetan san. Prije svega, potrebno je da osigurate sebi dobar krevet i jastuk koji je vrlo važan, važno je da temperatura u sobi gdje se spava bude optimalna nikako ne pretopla niti prehladana,  potrebno je izbjegavati bilo kakve psihostimulanse poput kave, alkohola, gaziranih pića i drugih stvari koje sadrže kofein. Osobe koje imaju sklonost da slabije spavaju prije spavanja poželjno je da  popiju neki umirujući čaj za opuštanje, istuširaju se kupkom koja ima relaksirajuća svojstva, a ako su u pitanju malo veći problemi, može se posegnuti za nekim lijekovima na biljnoj bazi koji se mogu kupiti u ljekarnama.

Nesanica kao simptom

Ipak ako problemi s nesanicom potraju duže, potrebno je obratiti se liječniku.

Nesanica je vrlo često simptom, a to znači da ona može ukazivati na neke druge poremećaje poput depresije. Stoga je potrebno na vrijeme se javiti liječniku kako bi se pronašli uzroci nesanice, a time i riješile tegobe.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica