Portal 072info

NESOLIDARNOST KOLEGA: Glavna tužiteljica Vesna Kaknjo degradirala sudije!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pressija, prilog “Sedmica”, Dnevni avaz – Autor: Dino Pašalić

Na nedavno održanoj konferenciji za medije Vesna Kaknjo, glavna tužiteljica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), doslovce je degradirala svoje kolege sudije. Tužiteljica Kaknjo je, komentirajući plaće, izjavila da sudije koje sude za prolazak kroz crveno svjetlo imaju iste plaće kao tužitelji koji, naprimjer, rade na predmetima ratnih zločina”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Međutim, Kaknjo je, očigledno, zaboravila da je Redžo Delić, kojeg je navela kao “živi primjer” za to i koji je inače jedini tužilac koji radi u Tužilaštvu ZDK na predmetima ratnih zločina, ujedno i njen zamjenik. Sudije općinskih sudova i tužioci kantonalnih tužilaštava imaju plaću od 2.400 KM. No, nije to slučaj s njenim zamjenikom.

Naime, Zakonom o plaćama sudija i tužilaca u FBiH, plaća za zamjenike glavnog tužioca, konkretno Delića, iznosi 3.000 KM, odnosno, 600 KM više od sudija. Očigledno su se tužiteljici Kaknjo od brojnih ranije iznesenih statističkih podataka o radu na konferenciji “malo” pomiješali brojevi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Valja istaći i to da u Zenici od jula 2015. godine nema semafora. Tako njene kolege sa zeničkog suda ne sude prekršaje za prolazak kroz crveno. Uprkos tome, ni plaće sudija koje uistinu sude takve prekršaje, zbog kolegijalnosti i odgovornosti prema funkciji, ne bi trebale biti predmet interesovanja glavne tužiteljice i nositeljice pravosudne funkcije.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 38
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Razbojnički pohod Adrijane i Alme iz Zenice: Ovo je pljačka, dajte pare!

DPA - Portal 072info

POTVRĐENA OPTUŽNICA ZA NASILNIČKO PONAŠANJE: Hajde sad čučnite, da vidite ko je glavni u Zavidovićima

DPA - Portal 072info

Pale Zeničanke, potvrđena optužnica: Maskirane pljačkale markete, prisvojile preko 4.000 KM

DPA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME