Portal 072info

NESOLIDARNOST KOLEGA: Glavna tužiteljica Vesna Kaknjo degradirala sudije!

Pressija, prilog “Sedmica”, Dnevni avaz – Autor: Dino Pašalić

Na nedavno održanoj konferenciji za medije Vesna Kaknjo, glavna tužiteljica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), doslovce je degradirala svoje kolege sudije. Tužiteljica Kaknjo je, komentirajući plaće, izjavila da sudije koje sude za prolazak kroz crveno svjetlo imaju iste plaće kao tužitelji koji, naprimjer, rade na predmetima ratnih zločina”.

Međutim, Kaknjo je, očigledno, zaboravila da je Redžo Delić, kojeg je navela kao “živi primjer” za to i koji je inače jedini tužilac koji radi u Tužilaštvu ZDK na predmetima ratnih zločina, ujedno i njen zamjenik. Sudije općinskih sudova i tužioci kantonalnih tužilaštava imaju plaću od 2.400 KM. No, nije to slučaj s njenim zamjenikom.

Naime, Zakonom o plaćama sudija i tužilaca u FBiH, plaća za zamjenike glavnog tužioca, konkretno Delića, iznosi 3.000 KM, odnosno, 600 KM više od sudija. Očigledno su se tužiteljici Kaknjo od brojnih ranije iznesenih statističkih podataka o radu na konferenciji “malo” pomiješali brojevi.

Valja istaći i to da u Zenici od jula 2015. godine nema semafora. Tako njene kolege sa zeničkog suda ne sude prekršaje za prolazak kroz crveno. Uprkos tome, ni plaće sudija koje uistinu sude takve prekršaje, zbog kolegijalnosti i odgovornosti prema funkciji, ne bi trebale biti predmet interesovanja glavne tužiteljice i nositeljice pravosudne funkcije.

Podijelite članak
  • 38
    Shares

Počitajte još

Tužilaštvo ZDK obustavilo istragu protiv predsjedavajućeg Senata UNZE

Redakcija

DF poziva Tužilaštvo da procesuira odgovorne za stanje u “Zenicatransu”

Redakcija

Prijetio komšinici: Njih ću ubiti, a tebe ću oteti i silovati!

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box