Nesposobnost dolazi na naplatu: Zbog propalih projekata Elektroprivredi BiH i Vladi FBiH prijeti dubioza od 500 miliona KM!

Podijelite vijest

Oko pola milijarde KM mogla bi biti finansijska dubioza Elektroprivrede BiH, a posljedično i Vlade FBiH.

Razlog je vrlo prost, od SDA-ovih vlasti uobičajen – nesposobnost.

Naime, prema informacijama Raporta, u idućem periodu Elektroprivreda BiH i njen direktor Admir Andelija naći će se pred novim procesom koji bi nas mogao koštati oko 200 miliona KM!

Radi neslavno završenom projektu Bloka 7 Termoelektrane Tuzla koji je najavljivan kao investicija generacije i megaprojekt.

ČITAJ JOŠ:  Počela podjela paketa pomoći Vlade FBiH: "Nije u vrijednosti 500 KM, kako je drug Fadila obećao"

Ispostavilo se da od toga najvjerovatnije neće biti ništa, jer je na jednoj od prošlih sjednica Vlade FBiH prihvaćena informacija koja faktički znači lagano povlačenje.

No, ovaj fijasko vlasti neće biti besplatan. Problem je što je Vlada FBiH odnosno Elektroprivreda BiH već uplatila avansa kinskekom konzorciju koji je trebao praviti projekt i to u iznosi od oko 200 miliona KM.

Pored toga, skrešena su 234 miliona KM na pripremne radove.

Vlada FBiH već pronalazi način kako izvući novac, no šanse za to su minimalne. Jedini argument Vlade jeste taj da se povukao američki proizviđač turbine, pa je projekt – po njima – postao neprovodiv. Međutim, kineski konzorciji je ponudio nekoliko rješenja, a svako je odbijeno. Tu kinezi vide svoju šansu, a prema našim informacijama spremni su pokrenuti i proces pred Međunarodnim arbitražnim sudom. A tu, stvari neće baš biti na strani Vlade FBiH.

ČITAJ JOŠ:  Iz EPBiH kažu da nije bilo potrebe za štrajkom, mislili su pomoć rudarima isplatiti kasnije

S arbitražama Elektropriveda BiH i Vlada FBiH, odnosno njihovi šefovi Andelija i Fadil Novalić već imaju iskustva.

Prije nekoliko mjeseci stigla je odluka Arbitražnog suda da Elektroprivreda BiH mora isplatiti skoro 33 miliona KM kompaniji Strabag zbog, također, očito propalog projekta izgradnje hidroelektrane Vranduk.

Kada se saberu cifre koje su uložene u, zbog očite nesposobnosti, propale projekte doće se do brojke od skoro 500 miliona KM. Pitanje je ko će sad odgovarati zbog jezive dubioze?

ČITAJ JOŠ:  Rudari će dobiti po 750 KM jednokratne pomoći, EPBiH uputila prijedlog direktorima rudnika

Raport


Podijelite vijest