ECBB1A72 2BD0 4C40 9C85 9366FBDCE45A
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 16, 2021 @ 15:25
KATEGORIJA: Sport / Svijet
FIXGEHALT

Nestanak proslavljene kineske teniserke Peng Shuai zabrinuo je sportsku javnost pošto se dvostrukoj osvajačici Grand Slam turnira već danima gubi trag.

NER FIT

Početkom ovog mjeseca Peng je na kineskoj društvenoj mreži Weibo optužila političara Zhanga Gaolija za silovanje.

No, zabrinutost je porasla nakon što Peng nije viđena od tog trenutka. Obrisana je objava nakon samo 20 minuta, a na istoj društvenoj mreži nemoguće je trenutno pronaći bilo šta o osvajačici dva Grand Slam turnira u dubl konkurenciji. Navodi se da objava u vezi Shuai Peng “krši zakone i pravila”.

Reakcije iz teniskog svijeta stižu iz minute u minutu. Oglasio se i najbolji igrač svijeta Novak Đoković koji je šokiran ovim informacijama.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Ne znam mnogo o tome, ali sam čuo prije sedam dana. Iskreno, šokiralo me to što je nestala. Posebno jer je to osoba koju sam posljednjih godina viđao na Touru. Nema se šta dodati osim da se nadam da će biti pronađena i OK. Užasno je, zamišljam kako je njenoj porodici kada znaju da je nestala”, rekao je Đoković.

Bivša čelnica Ženske teniske asocijacije (WTA) Stacey Allaster tvrdi da je stanje tenisera bitnije od posla i zarade.

“Naš sport je fokusiran na zdravlje i sigurnost Shuai Peng. Biznis je u drugom planu”, ističe Allaster koja je sada na čelu Teniske asocijacije Sjedinjenih Američkih Država.

Zabrinutost je iskazao i prvi čovjek WTA u ovom trenutku Steve Simon koji tvrdi da problem Shuai Peng treba biti nešto o čemu se priča, a ne da se skriva.

Prve konkretne stvari su krenule jučer pošto je Asocijacija teniskih igrača (ATP) u saradnji sa WTA zatražila od Kine da pokrene istragu.

Peng je, podsjetimo, u dubl konkurenciji bila svjetski broj jedan osvojivši Wimbledon i Roland Garros. U singl konkurenciji je također bila izvrsna i osvojila je dvije WTA titule.

LIDER