Nestašica krompira u BiH: Cijena mu je utrostručena, na pijacama ga skoro nema

krompir
10.10.2020., Civljane - Lijep i suncan dan mjestanin opcine Civljane iskoristio je za vadjenje krumpira. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Cijena krompira na pijacama širom zemlje je utrostručena, a na mnogim tezgama ga uopšte nema. Procjene su da krompira na tržištu ima za još samo nekoliko mjeseci, jer su se u sličnoj situaciji našle i zemlje u okruženju, javlja BHRT.

– Slabo, veoma slabo, i ako ga ima sitan je, ove godine nije rodio, pa ni kvalitet nije za pohvaliti, kaže Olenija Trifković, prodavačica na pijaci.

Problem s krompirom proteže se od sjevera do jugoistoka Evrope, od Danske do Bugarske, zbog kiša, ali i dugotrajne velike suše, pa je problematičan i njegov uvoz.

– Ove godine suša je učinila svoje što se tiče kvaliteta dobar je, alivprinos je podbacio u odnosu na dosadašnje godine, ističe agronom Goran Kojić.

S druge strane, zbog loše cijene i problema sa prodajom prošle godine, veliki broj poljoprivrednika odlučio se za proizvodnju industrijskog krompira, zbog sigurnog plasmana i organizovane proizvodnje.

– Mi smo prije četiri pet godna sijali tri hektara konzumnog krompira, pa smo bili prekinuli jer je tržište bilo prezasićeno, tvrdi Mustafa Gradaščević, proizvođač krompira iz Janje.

Poljoprivrednici u Janji, najveći porizvođači krompira u Semberiji, industrijski krompir koji vade ovih dana sa njiva voze pravo u fabrike.

– Industrijskog krompira smo povećali površine za dva i po puta, jer smo ove godine pored kompanije Bingo radimo i za Srebrenicu, koji proizvode pomfrit, ukupna površina 1.250 dunuma, kaže Mujo Bogaljević, poljoprivredna zadruga “Agrofarmer” Janja.

Uz nedavni porast cijena hljeba i brašna, poskupljenje krompira samo je još jedno u nizu. Izvjesno je da se na tome neće stati i da nas, barem kada je riječ o pitanju cijena, očekuje nimalo zahvalna jesen.