Portal 072info

Nešto o tetovažama

detailed-tribal-hand-tattoo1Danas je skoro nemoguće proći ulicom, a ne sresti nekoga sa tetovažom. Tetovaža postoji u svim oblicima i veličinama, i može se nalaziti na svakom dijelu tijela. Također, i trajna šminka obrva, usana, očnih kapaka, je jedan od vidova tetovaže. Tetovaža je dostigla ogroman razvoj u posljednjoj deceniji i njena popularnost ima tendenciju porasta.

Vjerovali ili ne, neki naučnici tvrde da su prvi tragovi tetovaže pronađeni na tijelu Ledenog  čovjeka, koje datira od 5500. godine p.n.e. Tetovaže su pronađene i na tijelima mumija koja potiču iz 2000. godine p.n.e. 

Nevjerovatna različitost metoda tetoviranja razvila se u različitim kulturama. U Sjevernoj i Južnoj Americi mnoga indijanska plemena su se tetovirala jednostavnim ubadanjem, dok su neka plemena u Kaliforniji sipala boju u ogrebotine. U Polineziji i Mikroneziji tetovaža se radila alatkom po obliku sličnom današnjim grabljama. Maori sa Novog Zelanda, koji su poznati po svojoj tetovaži, primijenili su alatku za obradu drveta kao alat za tetovažu, koja je bila napravljena od kostiju životinja. Dolaskom Evropljana oko 1700. g., Maori su počeli da koriste i metal za izradu alatki za tetoviranje, što im je omogućilo da ovaj postupak još više usavrše.

Danas, tetovaža nastaje injektovanjem boje u kožu. Injektovanje se radi iglom (iglama) koje su zalemljene na držač igala. Igle se kreću gore-dole nekoliko stotina puta u minutu i prodiru u kožu oko 1-1,5 mm. Ono što se vidi kada pogledate tetovažu jeste ustvari boja koja je ostala u koži posle tetoviranja. Boja nije u epidermisu, što je površinski sloj kože koji mi vidimo i koji se mijenja konstantno, već se nalazi na vrhu dermisa i vidi se kroz epidermis. Ćelije dermisa su nevjerovatno stabilne, tako da će tetovaža trajati cijelog vašeg života, pri čemu može vrlo malo da izblijedi ili da se razlije.

Bol zavisi i od lokacije tetovaže na tijelu. Najmanje boli na mjestima sa mnogo “mesa”, a najviše tamo gdje je koža odmah preko kostiju. Osjećaj bola je individualan i zavisi od trenutnog raspoloženja i bioritma. Pokazalo se i da žene bolje podnose bol. Većina ljudi poslije nekoliko minuta ne osjeća bol (možda samo blagu nelagodnost). Organizam luči hormon endorfin da olakša i smanji bol ili nelagodnost koju trebate da istrpite.

Ne pijte alkohol 24 sata prije tetoviranja. Dobro se naspavajte noć prije nego što ćete da se tetovirate. U zavisnosti kada ćete da se tetovirate, pojedite obilan obrok dva sata prije tetoviranja. Ne uzimajte aspirin 24 sata prije tetoviranja. Ako ste na lijekovima pitajte svog ljekara da li možete da se tetovirate dok ih uzimate. Osobe sa srčanim tegobama, oboljeli od dijabetesa, epilepsije, hemofilije i psihički nestabilne osobe, moraju konsultovati ljekara prije tetoviranja!

Da li sve tetovaže mogu biti uklonjene?

Mnogi dermatolozi kažu da potpuno uklanjanje tetovaže nije moguće. Tetovaže su urađene da bi bile trajne pa ih je zato teško ukloniti. Neki ljekari ipak garantuju potpuno uklanjanje. Uklanjanje tetovaže zavisi od više faktora: od veličine tetovaže, mjesta na kome je urađena, od samog organizma osobe, od starosti tetovaže, od načina kako je urađena. Npr., tetovaža koja je urađena profesionalno lakše se uklanja zato što je boja unijeta svuda na istu dubinu. Novije tetovaže se teže uklanjaju od starih. Doktori ne mogu predvidjeti tačno stepen uklanjanja zato što ne znaju tačno koja je boja, od mogućih stotinjak, korištena prilikom tetoviranja.

Nesretna stvar kod tetoviranja jeste ta da su i sam proces nastajanja, kao i proces uklanjanja tetovaža,  bolni. Osjećaj prilikom uklanjanja tetovaže laserom sličan je osjećaju kada vas isprskaju kapljice vrelog ulja ili kada vas neko udara zategnutom gumicom za tegle. Pošto crna boja upija svu svjetlost lasera, najlakša je za uklanjanje. Druge boje, kao što je zelena, djelimično upija svjetlost lasera pa se zato može ukloniti samo ukoliko je poznat hemijski sastav te boje.

Za uklanjanje tetovaže potrebno je nekoliko tretmana, koji obično vrlo kratko traju. Broj tretmana zavisi od vrste boje i od dubine na kojoj se ona nalazi. Interval između sesija je oko tri sedmice.

 

Podijelite članak