Nestvarna Toskana: Sve što trebate vidjeti u italijanskom raju

1 6

U centralnom dijelu Italije nalazi se regija, po mišljenju mnogih, najljepša u zemlji. Osim Firence i Pize, na području Toskane nalazi se i Sijena.

Međutim, osim prilično dobro očuvanih gradova, koji su naročito interesantni turistima, ova regija je poznata i po fenomenalnoj prirodi. Osimtoga, čak 120 rezervata prirode, koji se nalaze pod zaštitom države, nalaze se baš u Toskani.

Tosakana najljepša regija Italije
Tosakana najljepša regija Italije

Toskana ima izlaz na Tirensko more. A rijeka Arno je definitivno najpoznatija u tom dijelu Italije, mada kroz ovu regiju protiču i drugi vodeni tokovi.

U koji god grad ove regije da odete, imat ćete priliku da upoznate ljepotu Italije iz doba renesanse. A to se posebno odnosi na Firencu. Grad koji je poznat po katedrali Santa Maria del Fiore, odnosno Duomo, ali i po najveličanstvenijem zvoniku. Izgrađen u prvoj polovini 14. vijeka, Đotov zvonik je vremenom postao jedno od obilježja ovog italijanskog grada.

Katedrala u Firenci
Katedrala u Firenci

O atrakciji Pize je mnogo toga rečeno. Krivi toranj u ovom gradu se nalazi na trgu Duomo. Izgrađen je u drugoj polovini 12. vijeka i visok je 50,4 metra.

U Pizi postoje brojne crkve i muzeji. Budući da grad nije naročito veliki, to je moguće relativno brzo, čak i pješice stići do mnogih gradskih znamenitosti.

IZVORAvaz
Prethodni članakEvo kakvo nas vrijeme očekuje danas
Sljedeći članakHurme: Deserti kojima nećete odoljeti