AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Sport

Nogometni klub Čelik trenutno se nalazi na mjestu koje i naredne sezone garantuje igranje Premijer lige. Zeničani su nakon prvog dijela bili već otpisani, ali su sjajnim igrama u drugom dijelu, posebno u posljednjih šest utakmica preokrenuli situaciju u svoju korist, te se četiri kola prije kraja nalaze u sigurnoj luci.

Do kraja prvenstva Čelik će naredne subote gostovati u Vitezu, zatim će u Zenici dočekati Metalleghe i Olimpic, a onda u zadnjem kolu će gostovati na Pecari kod ekipe Širokog Brijega. Crno-crveni drže sve u svojim rukama, sa sve četiri pobjede sigurno ostaju u ligi bez obzira na ishod drugih utakmica koje igraju konkurenti.

Za rezultatski procvat ekipe s Bilinog polja sigurno velike zasluge pripadaju trenutnom šefu struke Borisu Paviću, koji je preuzeo trenersku palicu od Nedima Jusufbegovića na početku Lige za opstanak. U šest utakmica na kormilu Zeničana, trener iz Sinja je ostvario četiri pobjede (Vitez, Olimpic, Široki, Mladost), te dva remija (Mladost, Metalleghe).

Pavić inače bivši nogometaši Čelika, ovo je drugi povratak na klupu Zeničana, a u prvom mandatu ostvario je sjajne rezultate, dok ga tadašnja trojka koja je vodila klub (Nuhagić, Pašalić i Ibraković) nije protjerala iz kluba, iako je imao sjajne rezultate.

Sadašnji predsjednik Selvedin Šatorović, vidjevši da ekipa pod vodstvom Nedima Jusufbegovića ne pruža partije koje bi garantovale opstanak, pravi ključni potez, te ponovo angažuje Pavića, koji još jednom pokazuje zašto je jedan od najboljih trenera u Čeliku u posljednjih 10-tak godina.

Prilog tome ide i statistika, a zanimljivo da Boris Pavić kao igrač i trener Čelika nikada nije izgubio utakmicu na Bilinom polju. Kao igrač u tri navrata je nosio crno-crveni dres, prvi puta kada je iz Rijeke došao u Čelik, drugi puta iz Rusije, a treći puta na Bilino polje stigao je iz Australije, Kao igrač na Bilinom polju odigrao je 26 utakmica u kojima nikada nije osjetio poraz. Kao trener u Čeliku trenutno ima 37 utakmica u svim takmičenjima, uz učinak od 18 pobjeda, 13 remija i šest poraza uz gol razliku 48 postignutih i 34 primljena gola. Na Bilinom polju kao trener 19 puta je predvodio Zeničane i nikada nije poražen.

Zaista nesvakidašnji slučaj u nogometu, a svi navijači crno-crveni nadaju se da će Pavić ekipu dovesti do opstanka u ligi, a onda kao nagradu dobiti višegodišnji ugovor, jer se pokazalo da njegovo forsiranje domaćih igrača, uz kvalitetne nogometaše sa strane definitivno daje rezultat.

Sportzdk.ba