Neumski pregovori se nastavljaju duboko u noć: Hotelski zidovi kriju svu težinu neslaganja

3AC42801 A88F 4B52 ADE9 1BB4AF19AA44
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pregovori o reformi Izbornog zakona koji se od četvrtka navečer vode u Neumu nastavit će se i večeras duboko u noć, a odmora neće biti ni sutra ujutro kada se očekuje finalizacija višednevnih razgovora.

Iz Američke ambasade večeras je saopćeno da su tokom dana vođeni konstruktivni razgovori u vezi sa izmjenama Ustava BiH koje su neophodne da bi se zadovoljila reforma Izbornog zakona.

Domaći lideri i dalje imaju veto na davanje izjava medijima, pa se bh. javnost o svemu informiše na osnovu izjava koje daju Matthew Palmer i Angelina Einchhorst, medijatori iz SAD-a i Evropske unije.

ČITAJ JOŠ:  Moguć nastavak pregovora o izbornom zakonu u Briselu

Pretpostavke su da bi razgovori trebali biti završeni sutra kada će se građanima BiH obratiti svi učesnici maratonskih pregovora. Završetak neumskih sastanaka ne znači i dogovor ili kraj cijelog procesa, naprotiv.

Ono što je poznato jeste da je ključ zahtjeva SDA i ostalih probosanskih stranaka u redukciji Federalnog doma naroda i deaktivacija mehanizama koji omogućavaju blokadu formiranja vlasti u ovom entitetu koju maksimalno koristi HDZ. Ova stranka, čini se, želi maksimalan učinak iz pregovora.

HDZ insistira na legitimnom predstavljanju pri izboru za člana Predsjedništva BiH i neće se lako odreći ni poluga u Domu naroda FBiH koje im omogućavaju da ucjenjuju ostale političke aktere.

ČITAJ JOŠ:  Preživjeli 72 dana na planini nakon pada aviona, bili prisiljeni jesti tijela poginulih kako bi preživjeli

Brisanje etničkih prefiksa je također top tema čime je cilj sprovesti presudu Evropskog suda za ljudska prava, no tome se protive HDZ-ovci.

Tu je i predloženi elektorski sistem izbora članova Predsjedništva BiH iz entiteta FBiH. Sve to je samo dio seta pitanja gdje koplja lomi politika, a ne integritet izbornog procesa, presude Evropskog suda i međunarodni medijatori.

Kako saznaje Klix.ba američke i evropske diplomate su domaćim političarima više puta jasno dale do znanja da bojkot oktobarskih izbora ne smije biti ničija opcija i da moraju biti sprovedeni po starom ili novom Izbornom zakonu. Isto je jučer poručio i visoki predstavnik Christian Schmidt.

ČITAJ JOŠ:  Pogledajte snimku masovne tučnjave u Neumu 

Iako se strani zvaničnici svakodnevno trude ponuditi veliku dozu optimizma, saznajemo da se iza zidova hotela Marea vode veoma teški pregovori i da sagovornici nisu ni blizu dogovora.

U Neumu će se političarima, ekspertima i diplomata pridružiti i zvaničnici iz bh. entiteta Republika Srpska koje zanimaju samo tehnički detalji izbornog procesa jer je davno usaglađeno da neće biti promijene u tome da RS bude jedna izborna jedinica koja će dati svog člana Predsjedništva BiH.

GODISNJICA
MARKETING