Nevakcinisani na udaru, teško oboljeli pune bolnice

7CF4816D 86C8 45AC B852 456A12E43225
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Bosni i Hercegovini tokom posljednjih sedam dana od posljedica koronavirusa preminulo je 195 osoba. Prema riječima bh. stručnjaka, radi se o velikom broju preminulih u kratkom vremenskom roku.

Pozne godine

– Da je broj preminulih veliki, jeste. Razlog može biti taj što je virus postao patogeniji, kliničke slike su teže, a tu su i prateća oboljenja koja neki od pacijenata imaju te nevakcinisanost – kazao je prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog.

S dr. Karamehićem mišljenje dijeli i dr. Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, koji kaže da smo trenutno među zemljama s najvišim brojem preminulih od posljedica COVID-19.

ACDBB3E3 7683 4BA1 A4B4 053A2E8C8AA9
U bolnicama veliki broj teško oboljelih

– Činjenica je da imamo visoku stopu smrtnosti, nažalost. Naime, broj novozaraženih u BiH nije tako velik, ali je zato broj teško oboljelih dosta porastao. Jedan od razloga zbog kojih je to tako jeste to što sada virus, uglavnom, napada nevakcinisane, a koji već imaju neko oboljenje ili su u poznim godinama – rekao je dr. Drljević.

Zahtijeva analizu

Naš sagovornik dodaje kako imamo vrlo mali broj vakcinisanih iznad 65 godina te da upravo u toj populaciji sad očekuju povećan broj preminulih, ali i zaraženih.

– Trenutno imamo 50 posto teško oboljelih te 20 posto kritično oboljelih, a nekada je to bilo 5 do 10 posto. Kada pogledate ove brojke, onda je normalno da je u takvom omjeru povećana i smrtnost – istakao je dr. Drljević te dodao da je brojka od 195 umrlih velika i zahtijeva ozbiljnu analizu.Z. KARIĆ

Pandemija među djecom

Dr. Ednan Drljević je kazao kako trenutno pandemija vlada među djecom, a ljekari nemaju nikakav uvid u to koliko je mališana zaraženo jer se ne testiraju niti se teško razbolijevaju. Međutim, djeca su prenosioci virusa, pa i to predstavlja opasnost.