Neviđen skandal u režiji SDA i CiK BiH, dolaze u Zenicu imenovati simpatizerku “zelenih” u GiK

Foto: Simpatizerka SDA Amila Begagić Jerković/Facebook

Agonija u vezi sa imenovanjem zamjenskog člana Gradske izborne komisije (GIK) Zenica iz reda Ostalih se nastavlja, a na neviđen skandal koji se sutra priprema u Zenici ukazao je Kenan Uzunović, vijećnik u Gradskom vijeću Zenica i predsjednik Komisije za izbor i imenovanja koja provodi konkursnu proceduru za izbor članova GIK.

Kako je kazao, na sceni je neviđeni utjecaj stranaka na CiK BiH, koji su pod svaku cijenu, očigledno, odlučili imenovati u GIK Zenica Amilu Jerković Begagić, zadrtu simpatizerku SDA o čemu govore brojne fotografije na Facebooku koje je vatrena SDA-ovka objavila.

-Dobio sam informaciju kako sutra dolazi Centralna izborna komisija (CiK) BiH kako bi izuzeli dokumentaciju od Amile Jerković Begagić, kako bi je imenovali za zamjenskog člana Gradske izborne komisije Zenica. To je najbolja potvrda da je CiK BiH pod utjecajem stranaka koje suvereno vladaju na nivou države. Paradoksalno je kako je CiK BiH prije svega ocijenio izjavu prvog predloženog zamjenskog člana Dine Pašalića zbunjujućom, a upravo je i izjava Jerković Begagić identična kao ona kod Pašalića. Postavlja se pitanje, kako je izjava od Pašalića zbunjujuća, a identična takva od Jerković Begagić nije? Osim toga, postavlja se i pitanje kako to da CiK BiH ima uvid u to ko su od prijavljenih kandidata bili iz reda Ostalih? Također, CiK BiH se oglušio i na Prijedlog Odluke o imenovanju zamjenskog člana Sande Alispahić iz reda Ostalih, a koju je usvojilo Gradsko vijeće Zenica na posljednjoj održanoj sjednici. Sve navedeno najbolji je pokazatelj kako SDA posredstvom CIK-a BiH, na čijem čelu je Suad Arnautović, priprema izbornu kradu a sve to jer su svjesni da u oktobru odlaze u političku prošlost. Ovo je neviđen skandal na koji mora reagirati i Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt – kaže Uzunović.

Hoće li CiK BiH odbiti i ovu izjavu jer je “zbunjujuća”, kako su se to pravdali u slučaju kada su, očigledno, morali odbiti Pašalića, bit će poznato već sutra. Osim toga, bit će interesantno pratiti hoće li CiK BiH dozvoliti da se u GIK Zenica imenuje simpatizer, možda i član, jedne političke partije koji je u ranijim predizbornim kampanjama bio i na info pultevima “zelenih”?

Brojne fotografije svjedoče o političkoj opredijeljenosti Begagić Jerković


Portal 072info ranije je kontaktirao CiK BiH kako bi pojasnio šta je to zbunjujuće u izjavi o nacionalnoj pripadnosti predloženog zamjenskog člana GIK-a Pašalića, međutim, nikada nismo dobili odgovor na upit. Iz svega navedenog da se zaključiti kako je očigledno zbunjujuće jer Pašalić nije simpatizer SDA, ne posjećuje njihove skupove, nema fotografije sa članovima SDA, zastavama SDA i njegova izjava nije odgovarajuća, dok je identična takva izjava o nacionalnoj pripadnosti od Jerković Begagić jasna i nije zbunjujuća CiK-u.

Da li će se CiK BiH nakon navedenih činjenica postidjeti i ispraviti neviđenu sramotu i pokazati da su aršini prema svima isti, ali i da su apsolutno nezavisni, ili će pak “pozeleniti” i imenovati Jerković Begagić, ostaje da vidimo.