Nevjerojatna historija bar koda: Kako je jedan jednostavan izum promijenio svijet

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pojava bar koda, koji je napravljen prije četiri desetljeća, promijenila je način života ljudi, a njegov dizajner nije imao pojma kakav će utjecaj izvršiti na cijeli svijet. Zebraste bar kodove možete vidjeti svuda oko sebe, na svim stvarima koje ste kupili u trgovini, knjižari ili online. Oni znatno olakšaju život i kupnju, koja je od njihovog pojavljivanja postala znatno brža, piše Deutsche Welle.

“Pored svih tehnoloških napredaka, tihi trijumf u 20. stoljeću u maloprodajnoj industriji doživio je bar kod. Maloprodaja je možda jednostavna, ali nije laka, a bar kod se pokazao kao kompaktna, elegantna i fleksibilna olakšica”, kaže Jonathan Reynolds sa Oxforda.

Bar kod je toliko univerzalan da je teško povjerovati da ga je neko izumio. To je, na temelju ideje Normana Josepha Woodlanda, napravio američki inženjer George Laurer, koji je predvodio tim zadužen za stvaranje “univerzalnog koda za proizvode” (skraćeno UPC) i za opremu koju je potrebno skenirati. Prvo je upotrijebljen na pakiranju žvakaćih guma u supermarketu u Ohiju 1974. godine.

Industrija prehrambenih proizvoda željela je olakšati prodaju, učiniti je bržom i preciznom. Prema izvorima iz sedamdesetih, bar kodovi su ubrzali prodaju za 40 posto i otkad su se počeli upotrebljavati, cijena se više nije morala pisati na svakom pakiranju ili se mijenjati kada je proizvod na popustu. To je spriječilo kupce i da skidaju i zamjenjuju cijene proizvoda, a razvojem naprednog softvera prodaja se dodatno ubrzala.

Početne teškoće u prodaji

Bez obzira na sve obećane prednosti, usvajanje bar koda teklo je sporo. Trgovci su nerado odvajali sredstva za nužne skenere i nisu željeli dati novac na tehnologiju za koju su vjerovali da neće potrajati.

Osim toga, mnogi su kupci sumnjali da se proizvod koji su kupili može pratiti ili da će biti prevareni jer na njemu više nije bila otisnuta cijena. Ubrzo su uslijedile teorije zavjere.

Ipak, bar kod se osamdesetih godina polako počeo širiti planetom, a bez obzira na to što je njegov izum postao dio svakodnevice milijardi ljudi, Laurer nije dobio ni cent za njega. Tvrtka za koju je radio dopustila je javno korištenje bar koda kako bi prodala svoju opremu za skeniranje.

“IBM nije pokušao patentirati ili na neki drugi način zaštititi svoj simbol i kod jer nismo željeli da bilo što uspori njegovu implementaciju kao UPC simbola. Dali smo ga industrijama na korištenje”, napisao je Laurer u svojoj autobiografiji Engineering WAS Fun!.

Za IBM korporaciju bar kod je bio genijalan potez, a za Laurera, koji je preminuo u 94. godini u prosincu 2019., najvažniji izum u karijeri dugoj 36 godina.

Od kružnog do općepoznatog bar koda

Nastanak bar koda nije bio lak proces. IBM u početku kreiranja koda nije imao opremu koja bi očitavala bar kodove zbog čega je Laurer počeo izrađivati kod po vlastitoj zamisli. Prvo je napravio kružni kod, ali on nije bio praktičan za štampu pa je morao smisliti nešto drugačije.

U svojoj najjednostavnijoj formi bar kod je jednodimenzionalni sklop 20 crnih vertikalnih linija različite debljine i 29 bijelih razmaka između njih, koji su različite širine. Ove linije predstavljaju brojeve koji se štampaju ispod bar koda. Svaki kod sadrži 95 dijelova binarnog koda i poklapa se s informacijom u bazi podataka.

Originalni bar kod prihvatile su mnoge industrije, koje su u skladu sa svojim potrebama mogle mijenjati njegovu veličinu.

Od jednostavnosti do dvodimenzionalnosti

Iako se prva generacija jednodimenzionalnog bar koda promijenila tijekom godina, osnova je ostala ista – on označava predmete i bića koja se prodaju.

“Od prve komercijalne upotrebe, bar kod je postao nužno sredstvo za upravljanje globalnim lancem zaliha, omogućavajući prethodno nezamislivu transparentnost o lokaciji i napretku dobara i materijala”, kaže Alistair Milne, profesor financijske ekonomije na Univerzitetu Loughborough u Engleskoj.

Njegov daljnji razvoj, u pravcu dvodimenzionalnog koda, proširio je upotrebu bar koda. Ovi kodovi izgledaju drugačije i sastoje se od pravokutnika, tački, boja i geometrijskih oblika koji sadrže potrebne informacije.

Najnoviji oblik bar koda koristi se za poništavanje karti, internetsko bankarstvo i za dijeljenje informacija s kupcima koji mogu skenirati ove kodove mobilnim telefonima.

Globalni uspjeh bar koda pokazuje veliku odgovornost koju ima današnja tehnologija.

“Ključ je u poboljšanju životnog standarda i potpunom korištenju prednosti digitalne tehnologije i standardizacije. UPC bar kod i njegovi nasljednici dobra su ilustracija utjecaja koji ima današnja tehnologija”, kaže Milne.

Klix.ba