NEVJEROVATAN HOBI: Piroćanac slika portrete na drvetu uz pomoć sunčevih zraka

NEVJEROVATAN HOBI: Piroćanac slika portrete na drvetu uz pomoć sunčevih zraka

slika (2)Ivica Đorđević je tehnikom koja se, kako kaže, zove solarna pirografija, napravio portrete Merlin Monro, Dilana Doga, Elvisa Prislija i mnoge druge.

Dvadesetosmogodišnji Piroćanac Ivica Đorđević ima krajnje interesantan i neobičan hobi – bavi se umjetnošću na taj način što slika na drvetu uz pomoć sunčevih zraka.

Do sada je ovom nevjerovatnom tehnikom koja je i opasna zbog činjenice da se za slikanje koristi sočivo kroz koje se usmjeravaju sunčevi zraci da bi se na taj način slikalo na drvetu, napravio portrete Merlin Monro, Dilana Doga, Elvisa Prislija i mnoge druge.

Kako je za Telegraf.rs izjavio Đorđević, ova tehnika se zove solarna pirografija.

neki-od-portreta

– Ova tehnika može biti i te kako opasna jer se zbog sočiva razvija ogromna temperatura koja može da sprži kožu kao od šale. Zbog toga je neophodna ogromna preciznost i koncentracija, ali i razna zaštitna pomagala poput naočara za varenje kako bi se zaštitile oči, ali i postigla preciznost u radu – priča za Telegraf Ivica.

Takođe, njegov mlađi brat Igor se uspješno bavi umjetničkom fotografijom i jedan je od najtalentovanijih pirotskih fotografa.

– Završio sam željezničku školu, ali posao u struci nikada nisam uspio da pronađem pa sam radio sve poslove. Dugo sam radio u kafiću kao konobar i šanker gdje sam u šoljici kafe uz pomoć pjene od mlijeka i šlaga pravio prave male portrete mušterija. To je nailazilo na oduševljenje gostiju koji nisu mogli da vjeruju da u šoljici kafe koja im stigne vide svoj portret napravljen uz pomoć kašičice za kafu – priča Đorđević.

On tvrdi da je ideju za solarnu pirografiju našao slučajno tumarajući internetom.

– Odmah me je fascinirala jer je riječ o nečem potuno nesvakidašnjem, o portretima koji su vječni jer su napravljeni na drvetu. Pronašao sam sebe i uveliko radim portrete djevojke Sanje, rođaka, prijatelja, a najdraži su mi svakako portreti djece. Ponešto od portreta i prodam i zaradim po neki dinar što mi dobro dođe s obzirom da sam trenutno bez posla – kaže Đorđević.

Izvor: Telegraf

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE