Nevjerovatna cijena “vilinog meda” iz pećine u Artvinu

Nevjerovatna cijena “vilinog meda” iz pećine u Artvinu
“Vilin med” koji je izvađen iz pećine na platou Saricayir, nadomak Artvina u Turskoj, prodaje se po cijeni od 15 hiljada turskih lira po jednom kilogramu, odnosno 5.000 eura.
Od ukupnih 18 kg, koliko je i izvađeno iz pećine, do sada je prodato šest kilograma.

Proizvođač meda iz Šavšata kod Artvina Gunay Gunduz pojasnio je da se “vilin med” koji su našli u jednoj pećini na platou Saricay prodaje po visokoj cijeni zbog minerala koje sadrži i jer se zbog endemske raznolikosti rijetko nalazi u svijetu.

Gunduz je kazao da se tri generacije ove porodice bave proizvodnjom meda, a da su kretanja pčela u jednoj peiini na platou prvi put ustanovili 2009. godine. “Istraživanjem pećine od 1800 metara pretpostavili smo da bi u njoj moglo biti meda. U pećini, u koju smo se spustili konopcima dugim 500 metara i uz pomoć profesionalnih planinara, pronašli smo 18 kilograma meda na stijenama. Med smo zatim poslali na analizu u laboratorij CETAM u Francuskoj, inače jednu od najprestižnijih institucija kada je riječ o analizi meda. Analiza je pokazala da je med na stijenama, nastao bez košnice, mnogo drugačiji zbog minerala koje sadrži i da je star sedam godina”, pojasnio je Gunduz.
 
Gunduz je kazao da je kilogram meda 2009. godine na berzi meda u Francuskoj prodat za 45 hiljada eura, a na berzi u Kini po cijeni od 28 hiljada eura, te da su kupci bile farmaceutske kompanije. Gunduz je rekao da prodajna cijena meda, koji se pretežno koristi u ljekovite svrhe, u Turskoj iznosi pet hiljada eura.
 
Gunay Gunduz je rekao da je dosad prodato šest kilograma pomenutog meda, dodajući:
 
“Med koji prodajemo u staklenim ambalažama od 170 gr i 250 gr najviše kupuju osobe koje se bore sa hroničnim bolestima, kao što je rak. Ljudi se začude kada čuju cijenu meda. U prvom mahu izaziva reakcije jer košta koliko automobil, međutim shvate kada saznaju da se med konzumira kao terapija, a ne kao prehrambeni proizvod.”
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica