Nevjerovatna situacija: Turisti iz BiH u Turskoj se nalaze na ulici zbog nedostatka novca

Nekoliko stotina državljana BiH ostali su u Turskoj za vrijeme pandemije Covida19, i nisu se mogli vratiti kući. Jedni zadovoljni, drugi ogorčeni, odnosom institucija, ambasade i kolzulata prema držvaljanima BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova odgovara da su učinili sve što je u njihovoj moći da pomognu bh. građanima, ali da su imali ograničenja zbog stanja u Turskoj, prenosi N1.

Majke i nana Amine Yildirim državljanke BiH ostale su u Turskoj zbog koronavirusa četiri mjeseca. Pogoršanje epidemiološke situacije u ovoj zemlji primoralo ih je na čekanje. Novi val virusa ponovo prijeti, a nakon nekoliko pokušaja da se vrate u BiH, Aminine majka i nama očekuju da će 24. juna konačno uspjeti poletjeti za BiH.

“Bukvalno, ovamo je narod, da tako kažem, pobudalio. Turisti koji su došli bukvalno su zaglavili i nalaze se na ulici zbog nedostatka novca, jer ne mogu se vratiti u Bosnu. Mnogo nas je se obraćalo Ministarstvu, međutim, nismo dobili nikakav odgovor. Ono što smo dobili da nas prvo upute u ambasadu u Istanbulu, onda amasadu u Ankari, ambasada nas uputi na aerodrome, aerodromi nas upućuju na pograničnu policiju”, kazala je Amina Yildirim.

Bh. državljanka Adisa Ahmetović, uspjela je prije dva dana da se vrati kući. Ona je imala pozitivno iskustvo sa ambasadom BiH u Ankari. Prepričava da je Željko Vasiljević član misije ambasade u Turskoj, pomogao da se vrate osobe koje su bile na operacijama, u kritičnom stanju i one koji nisu imali novca da ostanu u Turskoj. Država Turska je obezbijedila građanima BiH maske, hranu i ostale namirnice.

“U oblasti u kojoj sam ja bila, bilo je 13 Bosanaca. Troje hroničnih bolesnika sa kojima smo morali baš da vodimo računa da ne širimo društvo i vodimo računa o njima i da ih snabdijevamo. Gopodin Željko iz ambasade u Ankari rekao je da tada ima oko 700 Bosnaca u Turskoj cijeloj”, rekla je Ahmetović.

Mogućnosti pružanja pomoći državljanima BiH bila je ograničena zbog intenziteta restriktivnih mjera koje su u toku pandemije bile na snazi u Republici Turskoj od policijskog sata, ograničenja u pogledu organizovanog masovnog kretanja i prevoza ljudi, zabrane letova iz Turske u zemlje evropskog kontinenta objašnjavaju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Prema raspoloživim evidencijama Tima za krizne situacije MVP BiH, Ambasadi BiH u Ankari i Generalnom konzulatu BiH u Istanbulu obratilo 306 državljana Bosne i Hercegovine, od kojih je 221 osoba istakla želju za povratkom u Bosnu i Hercegovinu. Od 221 osobe u BiH je repatrirano 104, od čega 77 kadeta Oružanih snaga BiH i 16 onkoloških pacijenata. Za sutrašnji dan je od strane Ambasade BiH Ankari najavljena repatrijacija 27 lica kopnenim putem, preko Bugarske i Srbije”, odgovorili su iz  Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Studentica Adna Berković razočarana je odnosom institucija prema državljanima BiH. Odluku da kadeti Oružanih snaga se mogu vratiti kući a ona i ostali ne, smatra segregacijskom. Nakon silnih pokušaja trebala bi krenuti prema za BiH preko Srbije gdje će je čekati roditelji.

“Kada uporedite odnos BiH prema svojim državljanina i odnos susjednih zemalja i svih zemalja u svijetu prema svojim državljanima. Vidite da BiH brine samo za određene grupe i podobne državljane i to je jako tužno. I nadam se da će se to promijeniti u budućnosti”, rekla je Berković.

Otežavajuću okolnost za povratak Bosanaca iz Republike Turske predstavljala je činjenica da je našim državljanima do početka juna bio onemogućen ulazak u Republiku Bugarsku, čak i u svrhu tranzita. Postoji mogućnost da se nekolicina osoba uputila ka Bosni i Hercegovini sopstvenim motornim vozilima, preko “alternativnih ruta” preko Albanije i Makedonije, a o čemu nisu bili dužni obavještavati Ambasadu ili Generalni konzulat. 

Oslobođenje

Prethodni članakNesvakidašnje snimke iz Gradačca: Bujice vode nose sve pred sobom (VIDEO)
Sljedeći članakDogodilo se na današnji datum, 16. jun