Portal 072info

NEVJEROVATNE CIFRE OTKRIVENE: Koliko vrijedi vaš Facebook profil?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da li ste se ikada zapitali odakle Facebooku toliko novca? Razmislite. Ne prodaju ništa, a reklame jedva da su i vidljive na stranici. Ipak Facebook vrijedi milijarde.

Odgovor je: informacije. Ono što Facebook prodaje za milijarde dolara su informacije koje im mi, obični korisnici, dajemo besplatno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U svijetu socijalnih mreža, korisnici su mašina za novac čak i kada ne kupuju ništa. Razlog tome je taj što su socijalne mreže izuzetno bitan i opsežan alat za marketinško istraživanje. Svaki put kada kliknete “like”, “share”, pridružite se fan stranici ili čak dodate novog prijatelja, vi stvarate novi paket statistike za koje će velike korporacije ponuditi ogromne novce da ga se domaknu, prenosi pixelizam.com.

Koliko vaš profil i aktivnosti vrijede u dolarima? Na temelju informacija do koje je javnost došla prije nego što su Facebookove dionice postale javne, Wall Street Journal je procijenio vrijednost pojedinačnih profila, lajkova…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Samo vaše prisustvo vrijedi oko 81 dolar,
– Svaki vaš prijatelj na profilu vrijedi oko 0,62 dolara,
– Svaki vaš “like” vrijedi oko 0,03 dolara,
– U prosjeku, svaki profil vrijedi 1.800 dolara i
– Ozbiljna poslovna grupa ili page vrijedi 3.1 milion dolara.

Facebook ima skoro milijardu korisnika, koji troše ukupno 9.700.000 minuta dnevno aktivno i besplatno dodajući nove informacije i statističke pakete.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema Facebookovom izvještaju iz decembra 2011. godine, imali su 845 miliona korisnika. To je porast u odnosu na 608 miliona u 2010. godini i 360 miliona u 2009. godini. Facebook tvrdi da korisnici pritisnu “like” ili postave komentar 2,7 milijardi puta dnevno. Gledajući eksponencijalni Facebookov rast u posljednje tri godine, procjenjuje se da su prikupuili 2.11 triliona informacija koje mogu prodati.

Na taj način, Facebook zarađuje oko 1.2 miliona dolara dnevno od besplatnog rada svojih korisnika, stvarajući ono što Wall Street Journal naziva “najveća neplaćena radna snaga u historiji”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME