na 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Glavni sastojak mnogih salata koje obožavamo, krastavac je zapravo – superhrana. Botaničari ga svrstavaju u voće a kad ga pripremamo u kuhinji smatramo ga povrćem, a presudnu riječ imaju nutricionisti koji kažu da ima izvanredna svojstva.

Odlični su za hidrataciju organizma – kad je tijelo iscrpljeno a vi žedni, bolje vam je da pojedete krastavac nego da popijete čašu vode. Dobićete i malu dozu elektrolita ali i vitamina K. Ovaj vitamin je važan za zdravo zgrušnjavanje krvi, kao i razvoj kostiju i sintezu proteina.
Dobar su saveznik u mršavljenju – ovo povrće ima minimalan broj kalorija ali može dobro da vas zasiti. Uz samo 10 kalorija na 100 gr krastavca slobodno dodajte malo pavlake i jedite ovu salatu kad god želite čak i kad ste na dijeti.

U novije vrijeme otkrivena je još jedna važna supstanca koju sadrži krastavac – flavonoid fisetin – on smiruje upale, štiti zdravlje srca i mozga, a prva istraživanja pokazuju da bi mogao da uspori razvoj simptoma kod karcinoma prostate. Također, u ovom “voću” tj. povrću ima i luteina i zeaksantina, korisnih za zdravlje oka.