Nevjerovatno, ali efikasno: Kako uz pomoć slova ‘i’ možete prestati hrkati?

Nevjerovatno, ali efikasno: Kako uz pomoć slova ‘i’ možete prestati hrkati?

Hrkanje je moguće zaustaviti na nekoliko načina koristeći metode kao što su alternativni lijekovi, hirurški zahvat ili određene vježbe

Najčešće hrču pušači, osobe sa deformisanim nosom i suvišnim kilogramima. Hrkanje, ne samo da otežava disanje za vrijeme spavanja, nego i pogoršava kvalitetu sna. Onome ko spava uz osobu koja hrče također se remeti san, piše Dnevno.hr.

Hrkanje je moguće zaustaviti na nekoliko načina koristeći metode kao što su alternativni lijekovi, hirurški zahvat ili određene vježbe. Ali, čak i liječnici preporučuju hiruški zahvat samo u ekstremnim situacijama, jer postoji određeni rizik od komplikacija. Također, samo 50 posto pacijenata se potpuno oslobađa hrkanja nakon hirurškog zahvata.

Stoga vrijedi obratiti pažnju na tradicionalne metode oslobađanja od hrkanja: Čak su i naše bake, u borbi protiv hrkanja, preporučavale korištenje pečene mrkve, koju treba pojesti sat vremena prije svakog obroka. Ukoliko ne volite mrkvu, možete popiti čašu soka od kupusa koju trebate pomiješati s kašikom meda i popiti prije spavanja. Ovaj napitak se pije mjesec dana. Ako nemate sokovnik, namažite list kupusa medom i pojedite ga prije spavanja.

Postoje i vježbe kojima možete jačati mišiće nazofarinksa (dio grla ispod usta i nosne šupljine, a iznad jednjaka i grkljana), a koje će vam pomoći da prestanete hrkati. Evo primjera: S napetim mišićima vrata i nazofarinksa pokušajte izgovarati zvuk “i-i-i”, kao da pjevate. Ovu vježbu treba raditi dva do tri puta dnevno po 30 puta. Odlično pomaže i kretanje vilice naprijed – nazad po 30 puta, dva do tri puta dnevno.

depo.ba

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE