NEVJEROVATNO: Proslavit ću suprugov rođendan, a onda ću…

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dvadestodevetogodišnjakinja (29) Brittany Maynard iz San Francisca, će nakon proslve suprugovog rođendana, dostojanstveno umrijeti. Naime, Brittany je bila u braku nešto više od godinu dana, kad je nakon učestalih teških glavobolja saznala vijest da ima vrlo agresivan tumor na mozgu. Ovu vijest je saznala na samu Novu godinu, te joj se život od tada sveo na burnu borbu protiv ove opake bolesti.

Prošla je dvije operacije, a nakon njih, tumor se vratio, agresivniji nego prije.

Raspitujući se o svim mogućim terapijama, saznala je kako bi joj se život pod njima sveo na čistu agoniju i potpuni gubitak dostojanstva. Kako bi bolest i bol napredovala prema kraju.

Ljekari su joj prognozirali još najviše šest mjeseci života.

Sa suprugom Danom Diazom počela je tražiti alternativna rješenja, ona u kojima smrt može dočekati dostojanstveno i pod svojim terminima. Rješenje je pronašla u organizaciji “Compassion and Choices”, koja promovira dostojanstvenu smrt terminalno bolesnih pacijenata, s prognozom šest mjeseci ili manje života i koji su mentalno kompetentni za donošenje samostalnih odluka. To joj omogućuje opciju da zatraži pilulu koju može popiti jednom kad bol postane nepodnošljiva. Maynard je pred sebe stavila zadatak, proslaviti suprugov rođendan 26. oktobar, zajedno s porodicom.

Ubrzo nakon toga, smatra da će iskoristiti svoje pravo da umre dostojanstveno, u dobi od tek 29 godina života.