Nevolje malinara u BiH: Proizvođače izdaje strpljenje

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako su prošla tri mjeseca od završetka berbe maline, proizvođači ovog jagodičastog voća iz Srebrenice i Bratunca još čekaju da otkupljivači odrede ovogodišnju cijenu. 

Neki otkupljivači isplatili su akontativnu cijenu, od 4,50 do 8,60 maraka po kilogramu, ali zvanične cijene nema.

Završena berba

Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara “Vilamet” za Miliće, Bratunac i Srebrenicu, kazao je da otkupljivači iz Bratunca i Srebrenice nastoje dogovoriti otkupnu cijenu od 7 KM, iako su već neki izašli s cijenom od 8,60 maraka po kilogramu za prvu klasu.

ČITAJ JOŠ:  25 godina imamo novu zastavu BiH, ali ne i pravilo o vertikalnom isticanju

Oni očekuju sastanak hladnjačara, nakon kojeg bi se trebala znati konačna cijena. Proizvođači već duže vremena traže da se cijena izjednači. Ako bude zvanična cijena manja od 8,50 maraka po kilogramu, Udruženje će reagirati.

Prodaja stala

– Udruženje malinara „Vilamet“ poziva otkupljivače da ne zloupotrebljavaju strpljenje proizvođača, već da što prije odrede cijenu koja neće biti manja od 8,50 KM i odmah isplate razliku i poticaj. Proizvođači imaju ugovor u kojem stoji da se po završetku berbe, najkasnije do 30 dana, isplati malina. To je davno isteklo. Nadamo se da će imati razumijevanje i naći način da ispoštuju proizvođače – rekao je Stojanović.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Međutim, hladnjačari poručuju da je prodaja maline stala, da ove godine na domaćem i međunarodnom tržištu nema interesa za otkup maline te da su hladnjače već pune ovogodišnjeg roda.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING