1 44
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Šakali su prišli naseljima. U noćnim satima čuju se jezivi krici ovih opasnih zvijeri, a ujutro su evidentne štete. Najviše su ugroženi kućni ljubimci, ovce i živina.

FIXGEHALT

U Mačkovcu i Bok Jankovcu, prigradskim mjestima pored Save, situacija se otima kontroli. Na sve strane su napuštena domaćinstva, zarasle njive i šikare, što je idealno za šakale.

– Već nekoliko puta nam kolju koke nosilje, stradaju psi i mačke, pa čak i divljač. Apelirao sam lovcima, ali šta vrijedi kad samo u našem naselju ima desetak napuštenih imanja. S druge strane savskog nasipa je na desetine hektara šikare – kazao je Josip Barišić, poljoprivrednik iz Bok Jankovca.

Šakali nadiru i u Lijevče polje. U Žeravici i Dubravama već su načinili pokolj na farmama ovaca i kunića. Ferid Čatak, iskusni lovac iz Dubrava, inače rekorder po broju odstrijeljenih šakala, kaže da akcije moraju biti opsežnije i češće.

LIDER

– Neka se lokalna uprava i nadležni dogovore s lovačkim društvima. Na sve strane ima lisica, šakala i ostalih zvijeri. Ogromne su njive, obrasli su kanali oko naselja i to je šakalima idealna prilika da neopaženo dođu i naprave veliku štetu. Evo, ja sam prvi na raspolaganju, kao najiskusniji lovac – rekao je Čatak.

Poljoprivrednici i mještani naselja pored Save odlučni su u namjeri da zatraže zaštitu i putem poljoprivredne inspekcije i drugih organa. Sadašnje stanje je nesnošljivo i nemoćni su u borbi s velikim brojem predatora.