Portal 072info

Nevrijeme aktiviralo desetine klizišta u BiH, vodostaji rijeka rastu

Nevrijeme koje u posljedna 24 sata zahvatilo BiH uzrokovalo je porast nivoa riječnih tokova, ali i aktiviranje nekoliko desetina klizišta.

Prema informacijama iz Federalne uprave civilne zaštite najdramatičnija situacija je na području Tuzlanskog kantona.

Najviše novih klizišta je prijavljeno na području Tuzlanskog kantona, od toga su dva nova u Gračanici, ali za sada još nisu tražene nikakve evakuacije.

– U naselju Vuklić ugrožen je jedan stambeni objekat, u naselju Džakule klizište je ugrozilo površinu od oko 12 duluma voćnjaka, a ugrožena su i dva bazena za vodu. U Gradačcu je prijavljeno sedam klizišta u naseljima Mionica, Lukavac, Gornji Škorići, Krčevina i Zelinja Srednja. Od toga tri klizišta prijete stambenim objekttima, a četiri su na poljoprivrednom zemljištu. U Srebreniku je došlo do aktiviranja tri nova klizišta u naselju Donja Potpeć gdje su ugrožena dva stambena objekta i trafostanica te loklani put. U Babunovcu je ugroženo gradsko mezarje i u naselju Ježine ugrožen je jedan stambeni objekat, rekao je za Dnevni avaz dežurni operativni u Ahmet Turulja.

Kritično je i u opštini Čelić gdje je u posljednjih mjesec dana aktivirano 11 novih i 33 stara klizišta, od kojih su dva nova u posljednja 24 sata, potvrdio je Turulja.

Prema njegovim riječima vodostaji rijeka su u laganom porastu i za sad još uvijek ne prijete, osim riječe Spreče koja se izlila u Gračanici.

– Rijeka Spreča je poplavila oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta u priobalnom dijelu i njen vodostaj Karanovcu iznosio je jutros 315 centimetara, a početak obavještavanja je na 300 cm. Njen vodostaj ima trend rasta. Ostali vodostaji su u  granicama normale. Vodostaj Une iznosio je 66 cm, a kritična tačka je 100 cm. Vodostaj Sane bio je 238 cm, kritična tačka je 380 cm. Vodostaji rijeka na području ZE-DO kantona su normlani, kao i u Srednjebosanskom kantonu i svim drugi kantonima, rekao je Turulja.

Na teritoriji Republike Srpske zbog nevremena najviše posla imaju ekipe Elektrodistribucije RS i ekipe koje se bave održavanjem puteva, potvrdio je za “Avaz” Željko Stojanović, portparol Civilne zaštite RS.

On je rekao da su vodostaji rijeka na teritoriji RS još uvijek ispod kote redovnih odbrana od poplava, osim Vrbasa koji dostigao tu kotu u Delibašinom selu, te da nema prijava o aktivnim klizištima.

– U ovom trenutku još nemamo zahtjeva za hitnu evakuaciju i spašavanje, ali u svakom slučaju na vezi smo s dežurnim ekipama, što ne znači da to neće biti. Prema prognozoma hidrometeorologa i meteorologa, situacija će biti ovakva do sutra poslije podneva kada se očekuje prestanak i slabljenje padavina. Do sutra naveče padavine se mogu zadržati u istočnim i planinskim predjelima BiH, s tim da se ne očekuju drastičnijie promjene, izjavio je Stjanović.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box