Portal 072info

Nevrijeme smanjilo broj posjeta turista u BiH, u Hrvatskoj i Crnoj Gori nije uticalo na sezonu

Prema riječima stručnjaka, obilne padavine i poplave mogle bi “otjerati” turiste iz zemalja regiona u zemlje gdje su temeprature mnogo toplije i gdje je vrijeme mnogo stabilnije, javlja Anadolu Agency (AA). Naime, posljednjih dana u skoro svim zemljama …

… regiona Zapadnog Balkana padaju obilne kiše koje su u pojedinim dijelovima uzrokovale i poplave. Tako se ponavlja slična situacija iz maja ove godine kada su strašne poplave posebno pogodile pojedine gradove Bosne i Hercegovine i Srbije.

Glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić – Mešić za AA ističe da bi se sve veće padavine i poplave uistinu mogle vrlo negativno odraziti na broj turista u BiH.

“Avgust nam je dobro krenuo i zadovoljni smo sa brojem turista. Ali sve veće padavine bi se mogle negativno odraziti na broj turista u ovom mjesecu. Juli je bio dobar, ali ako posmatramo cijelu ovu godinu, možemo reći da je bila loša. Očekivali smo mnogo više turista”, rekla je Hadžiefendić-Mešić.

Naglašava da su se poplave koje su pogodile BiH u maju ove godine vrlo negativno odrazile na strane turiste. Ističe da su mnogi strani turisti umjesto BiH izabrali neke druge destinacije.

“Ali padavine i poplave koje su pogodile mnoge gradove u Bosni i Hercegovini negativno su se odrazili i na broj turista. Kada stranci vide kataklizmu koja se desila očigledno su putovati u neke druge zemlje. Ako tome dodamo da je manje turista posjetilo i Hrvatsku ovoga ljeta, koji uglavnom svrate i do nas, i mi smo zabilježili manji broj turista”, kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Ukupan broj dolazaka turista u Federaciji BiH u junu ove godine iznosio je 60.623 što je za 5,7 posto manje u odnosu na juni 2013. godine, a u odnosu na maj 2014. godine manje je za 5,1 posto. Učešće domaćih turista bilo je 25,5 posto, a stranih turista 74,5 posto.

Ipak, u Crnoj Gori, kako kažu predstavnici Turističke zajednice u toj zemlji, nije se previše osjetio pad turista zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Ističu da su vrlo zadovoljni tekućom sezonom.

Aleksandra Maksimović, glasnogovornica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, napominje da se “neuobičajene vremenske prilike i učestala pojava kiše tokom juna i jula mjeseca nijesu su značajnije odrazile na turistički promet u Crnoj Gori”.

“Bilježimo posjetu na nivou prethodne godine, a vjerujemo da je pored kvalitetne i unaprijeđene ponude, za to zaslužan i bogat kulturno zabavni program, između ostalog i festival “Sea Dance” koji je privukao veliki broj posjetilaca u Budvu u julu”, rekla je Maksimović.

Objašnjava da većina stranih turista dolazi putem unaprijed uplaćenih aranžmana zbog čega se nije osjetio pad u broju ove kategorije posjetioca.

“Zbog te činjenice oni svoje odmore iskoristili u planiranim terminima uprkos lošim vremenskim prilikama. Međutim, u jednom dijelu, kišno vrijeme se odrazilo na posjetu gostiju iz regiona i domaće turiste”, istakla je glasnogovornica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Crnu Goru u maju ove godine je posjetilo 89.139 turista, što je za 9,7 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, a najviše gostiju bilo je iz Rusije i Srbije, saopćeno je iz crnogorskog Zavoda za statistiku (Monstat).

Broj ostvarenih noćenja je 421.689, odnosno veći je za 7,3 posto u odnosu na isti period prošle godine. Od ukupnog broja noćenja 88,6 posto ostvarili su strani, a 13,4 posto domaći turisti.

Prema podacima Monstata, u maju su najviše noćenja ostvarili turisti iz Rusije 22,4 posto, zatim iz Srbije 13,1 posto, Francuske 10,6, Bosne i Hercegovine 8,7 i iz Njemačke četiri posto.

Slično kao u Crnoj Gori, prema prvim podacima Ministarstva turizma Hrvatske, predsezona u Hrvatskoj je nadmašila 2013. godinu. Duž Jadrana, ali i na kontinentu, povećani su broj dolazaka i noćenja turista.

Tako je u junu Istru posjetilo 11 posto gostiju više nego prošle godine, a Dubrovačko-neretvansku županiju 9 posto. Grad Zagreb je zabilježio porastom od sedam posto te Splitsko-dalmatinska županija sa četiri posto više turista.

Što se tiče prihoda, zabilježen je rast, pa je tako od pružanja usluga smještaja, hrane i djelatnosti putničkih agencija, prema podacima Porezne uprave, u prvih pet mjeseci ove godine prihodi su iznosili 8 milijardi i 140 milijuna kuna što je 15 posto više nego u istom periodu prošle godine.

AA

Podijelite članak