zenica 1
Zenica, BiH - 05. oktobar 2021: Prema službenim informacijama Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području ovog kantona je blago povišen ( Enes Begičević - Anadolu Agency )
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 5, 2021 @ 12:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Padavine i povećan nivo rijeka i pritoka na području Zeničko-dobojskog kantona, u Bosni i Hercegovini, nisu značajnije narušile stabilnost u odvijanju svakodnevnog života, ali su povećale opreznost i mobilnost timova za pomoć u vanrednim situacijama.

NER FIT

Prema službenim informacijama Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području ovog kantona je blago povišen, ali se očekuje da tokom dana dođe do povećanja nivoa vode rijeke Bosne nizvodno od Kaknja, jer je u ovom gradu na mjernom mjestu zabilježen porast nivoa.

Gradovi uz rijeku Bosnu nizvodno od Zenice za sada nemaju opasnosti od izlijevanja rijeke, jer je trenutni nivo oko 220 centimetara, dok je kritična situacija ukoliko se nivo vode poveća na 330 centimetara, na mjernom mjestu.

Na području ZDK saobraćaj se za sada odvija na svim putnim pravcima bez zastoja, povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici autoputa A-1 Kakanj-Visoko, na mostu u naselju Dobrinje, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, a usporeno, zbog radova, saobraća se usporeno na putnom pravcu Nemila – Žepče, kod naselja Želeće, u zoni izvođenja radova.

Snabdijevanje električnom energijom i vodom je uredno.

Vatrogasni timovi u ZDK imali su tri intervencije na gašenju manjih požara u Kaknju i Zenici, dok su u Visokom imali tri tehničke intervencije, na putu Visoko – Ilijaš, gdje je došlo do obaranja stabla na lokalni put, kao i u naselju Gračanica, a u naselju Kološići došlo je do udara groma u stambeni objekat bez vidljive materijalne štete.

U Općini Breza vodostaj rijeke Stavnje, od 7 sati, je u porastu, ali za sada nije nigdje došlo do izlijevanja. U Visokom je još jučer došlo do izlijevanja rijeke Fojnice, kod zgrade Općine, ali nije bilo značajne materijalne štete na pratećim objektima.

LIDER