AUTOR: H.D.
DATUM: stu 5, 2021 @ 9:50
KATEGORIJA: Crna Hronika
FIXGEHALT

Brojni materijalni dokazi koji su u proteklom periodu zaplijenjeni u različitim policijskim akcijama i deponovani u depozit Policijske uprave Banja Luka su ukradeni, saznaje Srpskainfo.

NER FIT

Ovi dokazi bili su smješteni „na sigurnom“ u krugu kasarne „Sarica“ u Trnu kod Laktaša koja je bila pod budnim nadzorom policije.

O kakvom se nadzoru, barem na kapiji radilo, govori da niko nije mogao ući u krug kasarne bez prethodne detaljne provjere.

Dakle, niko izuzev policijskih službenika nije mogao ući u krug kasarne koja je bila pod nadzorom policije.

Tekst se nastavlja nakon reklame

No, i pored svega navedenog, dokazi su nestajali, i to godinama.

Među ukradenim materijalnim dokazima su automobili

Prema informacijama do kojih je došao portal Srpskainfo, među ukradenim materijalnim dokazima su automobili, te dijelovi automobila koje je policija oduzela na području Banja Luke, cigarete oduzete u policijskim akcijama izvršenim na području banjalučke regije u proteklim godinama, ali i veća količina novca.

“U ovim policijskim akcijama oduzimane su na hiljade kutija cigareta i oni dokazi koji nisu završili u sudu odvoženi su u kasarnu Sarica. Smatralo se da su tamo deponovani na sigurnom, ali očigledno je da nije bilo tako”, objasnio je izvor Srpskainfo.

Javašluk u Policijskoj upravi Banja Luka vjerovatno još uvijek ne bi ni bio otkriven da se nije krenulo u preseljenje policijskog depozita iz kasarne na drugu lokaciju.

Izvor Srpskainfo iz Policijske uprave Banja Luka izjavio je da je u pitanju prvorazredni skandal, jer je ustanovljeno da je javašluk sa materijalnim dokazima trajao godinama.

Smatra se da su nadležni morali biti upoznati sa nestankom materijalnih dokaza, ali se ništa nije preduzimalo po tom pitanju i glava je uvijek okretana na drugu stranu, jer niko, barem za sada, nije odgovarao za ova teška krivična djela.

Srpskainfo saznaje da je među nestalim materijalnim dokazima i novac.

Ono što je posebno otežavajuća okolnost u cijelom slučaju jeste da su svi dokazi sve vrijeme bili pod budnim okom policijskih službenika i niko drugi nije mogao imati pristup.

Nije isključena ni mogućnost da je iz depozita nestao i dio zaplijenjene droge

Gledajući kako je postupano sa dokaznim materijalom, nije isključena ni mogućnost da je iz depozita nestao i dio zaplijenjene droge.

“Zvanično nema evidentirano da je droga nestala, a takvo utvrđivanje je ujedno i nemoguće. Međutim, veliki dio droge uopšte nije izvagan, pa nema ni precizno utvrđene težine. U onim slučajevima u kojima je izvagana droga u međuvremenu se osušila ili je usljed loših uslova skladištenja i vlage jednostavno propala i ubuđala se. Ovo se nikada neće ni moći utvrditi”, objasnio je izvor Srpskainfo iz banjalučke Policijske uprave.

Radislav Jovičić, bivši ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je za Srpskainfo da se u konkretnom slučaju radi o krivičnoj odgovornosti, jer su dokazi nestali iz policijskog depozita.

“Ne postoji sistem odgovornosti tako da je ostavljen prostor za zloupotrebe. Nije bilo unutrašnje kontrole u pogledu čuvanja dokaza, niti adekvatnog nadzora nad dokazima”, objasnio je Jovičić.

LIDER