Portal 072info

Nezadovoljni demobilisani borci najavili nove proteste

Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Zakona o pravima demobilisanih boraca u domovima Parlamenta FBiH će, zajedno s predstavnicima Vlade FBiH i Parlamenta FBiH, danas održati sjednicu u Mostaru.

“Na osnovu zaključka koji je usvojen na četvrtoj sjednici Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona, održane 9.8.2018. godine, zakazujem sjednicu Komisije u petak 17.8.2018. godine s početkom u 14 sati u zgradi Vlade FBiH u Mostaru”, navodi se u saopštenju predsjednika Komisije Jasenka Tufekčića.

Sjednici bi trebali prisustvovati predstavnici Vlade FBiH, kao i rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH.

Komisija je prošle sedmice dala prolaz osnovnom tekstu zakona predloženog od Vlade FBiH, a koji je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

“Komisija je dala prolaz isto tako amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim postali sastavni dio teksta zakona. Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda”, kazao je Jasenko Tufekčić.

Ipak, borci su nezadovljni predloženim tekstom i smatraju da su nakon borbe duge 15 mjeseci, prevareni i da su vraćeni na početak.

Smatraju da na posljednjoj sjednici Komisije za usaglašavanje Zakona o pravima demobiliziranih boraca u Mostaru 9. augusta ništa nije usvojeno,da su svi amnadmani boraca izmijenjeni, te da predloženi tekst nije njihov tekst, niti ono što su zaista tražili.

“Tufekčić je sve naše amandmane preinačio i to ne liči na naše amanadmane. To je Salkin zakon. Svrha ovog svega je da se Zakon ne donese. Ovakav se sigurno neće donijeti”, kazao je na konferenciji za novinare koju su sazvali borci ispred bivše zgrade Vlade FBiH u Sarajevu u ponedjeljak predstavnik boraca Hamza Krkalić.

Borci od svojih zahtjeva neće odustati, te najavljuju nove proteste.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box