Portal 072info

Nezapamćen slučaj: Gradonačelnik Brčkog disciplinski goni službenika zbog neodređenog državljanstva

Licna_KartaProcjene su da oko trideset hiljada građana Distrikta nema određeno državljanstvo a velikoj većini građana objašnjenja nadležnih ne zvuče nimalo logično budući da im se zbog uživanja biračkog prava nameće obaveza navođenja entitetskog državljanstva na osobnoj iskaznici.

Nakon što je u svojstvu građanina podnio zahtijev za izdavanje lične karte bez navođenja entitetskog državljanstva a potom i žalbu na rješenje kojim se njegov zahtijev odbija, Muju Hadžića, inače šefa Odsjeka za koordinaciju programa pomoći Europske unije i regionalnu suradnju u Uredu za europske integracije Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zadesile su brojne muke. Počelo je sa podnošenjem inicijative za pokretanjem disciplinske prijave koju je podnijela Cvijeta Tanasić, šefica Odjela za javni registar u Vladi Brčko distrikta BiH a koja je na kraju i podnio gradonačelnik Distrikta Ante Domić.

Brčacima se, prema objašnjenjima nadležnih za izdavanje osobnih iskaznica obavezno zahtijev odabir entitetskog državljanstva zbog uživanja biračkog prava. Procjene su da oko trideset hiljada građana Distrikta nema određeno državljanstvo a velikoj većini građana objašnjenja nadležnih ne zvuče nimalo logično budući da im se zbog uživanja biračkog prava nameće obaveza navođenja entitetskog državljanstva na osobnoj iskaznici.

Štaviše, nakon što su podnesene disciplinske prijave koju je gradonačelnik Domić podnio protiv Hadžića, reagirali su brojni mediji čime je dodatno skrenuta pažnja na ovaj problem, a gradonačelnik je najavio novu disciplinsku prijavu protiv Hadžića.

U svom odgovoru na disciplnsku prijavu, Hadžić navodi da smatra da se protiv njega vodi ideološko-politički progon režimskog tipa te da su mu ugrožena Ustavom Bosne i Hercegovine zagarantirana ljudska prava.

Ovaj slučaj, pored javnosti u Brčkom, uzburkao je i širu javnost u BiH, a niz građanskih aktivističkih organizacija i boraca za ljudska prava iskazuju podršku Hadžiću u ovom nezapamćenom slučaju.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box