braziil
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Klasične slike plaža, bikinija i žestokih zabava u Brazilu zamijenjene su ove srijede sa bijelim pokrivačem i minusima.

FIXGEHALT

Val hladnog zraka, koji je kružio jugom zemlje, izazvao je historijske snježne padavine u najmanje 13 gradova države Rio Grande do Sul.

Termometri su zabilježili pad do -7,8 ° C u gradovima poput Santa Catarine. 

MetSul, glavni distributer meteoroloških informacija u Brazilu, upozorio je da hladna zračna masa ima potencijal da bude jedna od najintenzivnijih u ovom stoljeću koja će doći do (brazilske) nacionalne teritorije u klimatskom scenariju pogodnom za hladne događaje.

LIDER

Meteorolozi prognoziraju temperaturu do minus 10 stepeni Celzijusovih, a rekordno niska temperatura očekuje se u jugoistočnim gradovima sutra i u subotu, 31. jula.

U 30 okruga u državi Santa Katarina registrovana je temperatura niža od minus sedam stepeni Celzijusovih, a vlasti Rio de Žaneira registrovale su talase visine četiri metra.

Kako prenose mediji, najpovoljniji period za snijeg na jugu zemlje bit će između ove srijede i ranog četvrtka. 

MetSul je naglasio da bi to trebao biti drugačiji snježni događaj od onog koji se obično događa, kada pada snijeg samo na najvišim mjestima u južnom Brazilu, općenito na nadmorskim visinama iznad 800 metara.

Ovoga puta može pasti snijeg čak i na malim i srednjim nadmorskim visinama. To se dogodilo samo u posljednjih 20 ili 30 godina.