Nezaposlenost u BiH trostruko veća nego u EU

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

BiH ima trostruko veću nezaposlenost od prosjeka nezaposlenosti u zemljama EU, a pet puta veću stopu dugoročne nezaposlenosti, pokazuju zvanični podaci. Pored toga, podaci Agencije za statistiku u BiH pokazuju da je ukupan broj nezaposlenih osoba u BiH u decembru prošle godine bio veći od 547.000.

“Takva stopa nezaposlenosti predstavlja zasigurno jedan od najozbiljnijih problema bh. društva budući da izlaže stanovništvo BiH siromaštvu, nejednakosti, društvenoj isključenosti, psihološkim tegobama i osjećaju beznadežnosti, naročito među populacijom mladih”, kazali su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH. S tim u vezi, ova agencija i Institut za razvoj mladih KULT potpisali su danas sporazum o pristupanju Mreži za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta u BiH. Potpisivanjem sporazuma obje strane iskazuju svoju odlučnost da zajedničkim radom u okviru Mreže doprinesu kreiranju boljeg poslovnog ambijenta i time utiču na smanjenje nezaposlenosti u BiH.

Željko Rajić, zamjenik direktora Agencije, pojasnio je da je cilj Mreže izraditi efikasne i djelotvorne strategije zapošljavanja i pokrenuti inicijative lobiranja koje se tiču zapošljavanja u BiH usmjerene ka donosiocima političkih odluka. Jasmin Bešić, direktor Instituta za razvoj mladih “Kult”, rekao je da je saradnja svih zainteresovanih za smanjenje nezaposlenosti neophodna da bismo bolje sagledali postojeće probleme, jer samo zajedničkim nastupom mogu doći do pozitivnih rješenja.

Nezavisne