Portal 072info

Nezavisni blok podržava inicijativu ”Slobodni za praznike!”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inicijative i mjere Nezavisnog bloka koje se odnose na rasterećenje i unapređenje poslovnog ambijenta, povećanje plata i poboljšanje statusa radnika, a koje je poslanik u Parlamentu FBiH Amer Obradović uputio Vladu FBiH, nažalost su odbijene. Radi se o inicijativamakoje se odnose na priznavanje uplaćenih doprinosa u staž po osnovu ugovora o djelu, ukidanje poreza na dohodak do 600 KM mjesečno, te promjenu obračuna osnovice za obrte i srodne djelatnosti u poljoprivredi i šumarstvu kao i za poduzetnika koji obavlja djelatnost trgovca pojedinca, a koja se stalno povećava zbog rasta prosječne plate u FBiH. Vlada FBiH je odbijanje ovih važnih mjera obrazložila ”parlamentarnom procedurom” i ”usklađivanjem sa drugim propisima”…  

            ”Nažalost, Vlada FBiH ekspresno djeluje kada treba građanima povećati cijenu plina. Danas  u medijima možemo pročitati da je jedan trgovinski lanac ostvario dobit od skoro 100 miliona KM, a radnici moraju raditi vikendom, za praznike itd, uz minimalne plate. Vlada, naravno, treba osigurati zdrav poslovni ambijent, ali i zaštititi radnike. Odbijanjem inicijativa koje štite radnike i poboljšavaju ukupni poslovni ambijent, Vlada FBiH šalje poruku da postoji samo za odabrane. Lično ću se zalagati da radnici imaju poštene uslove za rad i adekvatne plate, te s tim u vezi podržavamo i protest ”Slobodni za praznike!” kojeg organizira Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH” izjavio je Amer Obradović, poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

            ”Nezavisni blok  se kroz svoju kampanju zalagao za društveno-odgovorne politike i bolja prava svih građana BiH. Od samog početka se zalažemo za bolja primanja radnika, a samim tim i njihova prava su danas nažalost na najnižem nivou”, izjavio je Edib Smolo, generalni sekretar Nezavisnog bloka.       

Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME