Neželjene dlačice na bradi prava su muka, ali smiju li se tek tako iščupati?

Screenshot 6 11
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prizor dosadnih crnih dlačica koje povremeno niču na licu, uglavnom na području brade, i iznova rastu i nakon višekratnog čupanja i nije baš nešto što jedna žena želi.

Čak i ako je nauka još uvijek podijeljena, pretpostavka je da je uzrok pojave tih dlaka genetski. Ali, i fluktuirajuća razina hormona, kao što je to uobičajeno u menopauzi, može uzrokovati rast neugodnih dlačica.

Inače: činjenica da takva izdvojena dlaka obično raste u blizini pigmentnog mjesta ili izlazi iz madeža nije slučajnost, budući da je stvaranje dlake na tom mjestu pogodovano poremećajem pigmenta.

Koji drugi faktori igraju ulogu pri nastanku ovih dlaka?

Uglavnom sve što utiče na hormonsku ravnotežu. Takve izdvojene dlačice javljaju se s godinama, posebno kod žena u menopauzi kojima nedostaje estrogena. Ženama s prekomjernom težinom također mogu narasti sitne dlačice na bradi, jer iznimno fluktuirajuće promjene u težini mogu utjecati na hormonsku ravnotežu. Oprez! Ista se stvar događa ako izgubite previše kilograma. Lijekovi i određene bolesti koje utiču na razinu hormona također mogu potaknuti rast dlaka na licu ili bradi.

Mogu li se te dlake čupati?

Uglavnom, ništa ne govori protiv pažljivog čupanja dlake običnom pincetom. Međutim, potreban je najveći oprez: to može potaknuti patološke promjene na koži, osobito na osjetljivim područjima poput madeža i pigmentnih mrlja, pa je u ovom slučaju bolje držati prste podalje od pincete. Postoji i opasnost od urastanja dlake, a to nije samo bolno, nego može doći do upale.

Koja je najbolja metoda uklanjanja dlaka?

Obrijati se

Umjesto čupanja možete pažljivo obrijati dosadnu dlaku ili je ošišati makazama za nokte. Ali, čak i ovdje trebate postupati oprezno. Posebno u slučaju pigmentnih mrlja i madeža postoji opasnost od ozljeđivanja kože kod brijanja. Sljedeći nedostatak: crna dlaka i dalje se može vidjeti uprkos brijanju, a i brzo opet naraste.

Laserska terapija

Postoji i mogućnost uklanjanja dlaka laserskom terapijom. To je najnježnija varijanta uklanjanja dlačica jer se korijeni dlaka uništavaju svjetlosnim impulsima i na taj način se sprječava njihov ponovni rast. Međutim, ova metoda uklanjanja dlaka nije uvijek obećavajuća i ne smije se koristiti na madežima i pigmentnim mrljama jer bi to moglo oštetiti okolno tkivo kože. Stoga bi trebali sa svojim dermatologom razjasniti je li laserska terapija opcija za vas.

Epilacija

Trebali bi izbjegavati epilaciju ili voštane trake što je više moguće! Ovom opsežnom metodom uklanjanja dlačica vaša je koža izložena nepotrebnoj iritaciji.

GODISNJICA
MARKETING