Nezir Pivić: Pitanje je kako će se izmjene Zakona o krivičnom postupku odraziti na rad Tužilaštva

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je jučer jednoglasno usvojen, prema Pivićevim riječima predstavlja prihvatljivu izmjenu kojom se adresiraju odredbe koje je Ustavni sud BiH svojom odlukom proglasio neustavnim.

“Hitno usvajanje izmjena i dopuna je bitno s aspekta osiguranja vladavine prava, a i garancije ljudskih prava u krivičnom postupku koja su propisana međunarodnim dokumentima. Pored toga Bosna i Hercegovina ima obaveze iz međunarodnih inicijativa te je bitno da Tužilaštvo ima adekvatan pravni osnov kako bi tim zahtjevima udovoljilo. Kada je riječ o sadržaju izmjena i dopuna uglavnom su prihvaćena rješenja koja je predložila ekspertska grupa, a koja je u proceduru poslala SDA. Naknadno uloženim amandmanima se malo izašlo iz okvira onoga što je traženo Odlukom Ustavnog suda te je pitanje kako će se to odraziti na rad Tužilaštva”, izjavio je Pivić. 

U nastavku je kazao da sva dešavanja u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, Odluka Ustavnog suda, različiti stavovi u vezi s izmjenama i dopunama te amandmani na predloženi tekst govore da je reforma krivičnog pravosuđa neophodna i da je trebaju provesti krivično-pravni eksperti, odnosno teoretičari i praktičari, a ne političari.

Klix/Promo
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE