NFSBIH: Navijačima koji naprave incidente automatski će se zabraniti daljnja gostovanja!

NFSBIH: Navijačima koji naprave incidente automatski će se zabraniti daljnja gostovanja!

nfsbihlogo

Izvršni odbor NS/FS BIH, na današnjem sastanku održanom u Sarajevu, pored ostalih pitanja koja se se našla na dnevnom redu, razmatrao je i aktuelnu bezbjednosnu situaciju takmičenja u BH Telecom Premijer  ligi.

Obzirom da je na prethodnom sastanku IO NS/FS BiH  održanom 09. 04. 2013. godine razmatrana problematika takmičenja u BH Telecom Premijer ligi, sa nadležnim komitetima, zaduženim za vodjenje takmičenja i nakon sadržajne i konstruktivne rasprave, usvojio je slijedeće zaključke:

 1. Prihvataju se analize i statistike koje pokazuju da su u prethodnom dijelu prvenstva najviše probleme činili navijači FK „Borac“, FK „Željezničar“, FK „Sarajevo“, NK „Čelik“, HŠK „Zrinjski“ i FK „Velež“. Pored ostalog, održan je i sastanak  sa predsjednicima, direktorima i oficirama za bezbjednost navedenih klubova, na kojem je još jednom skrenuta pažnja na sve probleme i obaveza klubova na saradnju u svim segmentima organizacije utakmica po važećim zakonima u BiH i pravilnicima NS/FS BiH.
 2. Najoštrije osuđujemo jučerašnje sukobe dijela navijača FK „Borac“ i FK „Željezničar“, kao i huligansko ponašanje. Obavezuju se ovi klubovi da dostave detaljne izvještaje o načinu organizovanja putovanja svojih navijača na utakmice „FK „Rudar“ – FK „Željezničar“ i FK „Olimpik“ – FK „Borac“, nakon čega će nadležni organi NS/FS BiH poduzeti odgovarajuće aktivnosti.
  Izražavamo žaljenje zbog povrijeđenih navijača i nastalih incidenata.
  Traži se od nadležnih organa hitno provođenje istrage i strogo kažnjavanje učesnika jučerašnjih izgreda kod Donjeg Vakufa.
 3. Zadužuje se administracija i nadležni komiteti NS/FS BIH da hitno pristupe izmjenama i dopunama svih pravilnika sa uvođenjem dodatnih mjera, do „oduzimanja bodova“ klubovima čiji navijači budu učestvovali u neredima i kršenju propisa.
 4. Zahtijeva se od svih klubova BH Telecom Premijer lige da u narednom periodu posvete posebnu pažnju na organizaciju utakmica i odlasku navijačkih skupina na gostovanja, sa posebnim akcentom na saradnju sa predstavnicima protivničke ekipe i nadležnim sigurnosnim strukturama.
 5. Nalaže se nadležnim komitetima NS/FS BiH da ulože dodatne napore u okviru svojih nadležnosti na pomoći klubovima u organizacijin utakmica.
 6. Automatska zabrana orghanizovanog odlaska navijača na gostujuće utakmice do kraja tekuće sezone aktivira se „ODMAH“  za klubove čiji navijači u narednom periodu, na stadionu, ili na utvrđenoj maršuti navijača na utakmicu,  počine bilo kakav izgred, izazovu incident, naruše bezbjednost,  ili krše važeće pravilnike NS/FS BIH.
 7.  Disciplinske mjere odigravanja igranja utakmica bez  publike (domaće ili gostujuće) primjenjivaće  se rigoroznije u narednom periodu, u slučajevima incidenata ili kršenja pravilnika.

reprezentacija.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE