Portal 072info

NGG „Romi za bolju Zenicu“ – Kasumovićev model socijalne politike hitno preslikati na više nivoe vlasti!

UNM
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uprkos brojnim blokadama i opstrukcijama u obavljanju svoga posla, najprije od strane kluba vijećnika zeničke SDA stranke, Fuad Kasumović je prema brojnim građanima Zenice, u protekle četiri godine uradio veliki posao. Ipak, ako pitate djelatnike i ostale ljude bliske NVO/OCD sektoru, Kasumović je postao najprepoznatljivi upravo po uspostavljanju najboljeg modela socijalne politike u cijeloj državi.

Iako je kreiranje socijalne politike u najvećoj mjeri u nadležnosti Kantona, sa obzirom na to da su od Kantonalne vlade osjetljive kategorije zeničkog društva već odavno prepuštene same sebi, gradonačelnik Kasumović je uvidio da je jedini on ostao „svjetlo nade“ za brojne zeničane, koji su zahvaljujući dugogodišnjoj vladavini SDA ostali na prosjačkom štapu. Stoga je krenuo sa provođenjem brojnih mjera socijalne politike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Brojne gladne zeničane je prije svega nahranio i to iz robnih rezervih grada Zenice, kroz podjelu socijalnih paketa. Brojni su Romi redovno dobivali socijalne paketa sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim potrepštinama, a pored Roma, pakete su dobivali i brojni drugi socijalno ugroženi zeničani. U isto vrijeme, svi se pitaju šta se dešava sa robnim rezervama od Zeničko-Dobojskog kantona, ko sa njima upravlja i kako? Ne zna se ni koliko robne rezerve iznose, ni da li se obnavljaju, niti ko ih dobiva.

Uz već pomenutu redovnu podjelu paketa, želeći barem koliko-toliko u svojoj mogućnosti popraviti natalitet grada Zenice, Kasumović potpisuje zaključak kojim svako novorođeno dijete u gradu Zenici dobiva 230 maraka. Tako Zenica postaje jedini grad u BiH koji direktno i konkretno pomaže novorođenu djecu i njihove porodice. U isto vrijeme, od Kantonalne vlasti, predvođene SDA strankom, porodice novorođenčadi dobivaju jednu veliku 0, i ništa više.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kasumović je također u nekoliko navrata novčano pomagao radnike posrnulih zeničkih firmi. No, kao najvažnije može se istaći njegovo odgovorno upravljanje gradom za vrijeme najžešćeg vala epidemije korona virusa. Tada odlučno i hrabaro ulazi u projekte pomoći kako romskoj zajednici, tako i svim ugroženim kategorijama društva. Pa dijeli socijalne pakete, iako su i tu mnogi pokušali da učine malverzacije, Kasumović to spriječava i pomoć dolazi do onih kojima je bila najpotrebnija.

U romskoj zajednici grada Zenice već je poznata izreka „Za Fude bit će dobrih dana“ što aludira na pretke bošnjaka koji su za vrijeme vladavine Kulina bana govorili „za Kulina bana dobrih je dana“. Ovo samo govori koliko je Fuad Kasmović postao omiljen i rijetko ko će se zeničana opredijeliti da ne glasa za njega.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rukovodstvo NGG „Romi za bolju Zenicu“ – romsko udruženje u postupku osnivanja!

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Prijetio da će zaklati Zeničanina i njegovog psa, a potom nanio dvije posjekotine…

072info.com

Zeničaninu šakama zadao dva udarca, zadobio teške povrede

072info.com

SAZNAJEMO: Patrola u Zenici zaustavila automobil, pronašli migrante iz Bangladeša, prevozio ih…

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)