NGG „Romi za bolju Zenicu“ strogo osuđuju djelovanje opozicije u GV Zenica!

romizaboljuzenicu
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ponukani proteklim dešavanjima na sjednicama Gradskog vijeća, NGG Romi za bolju Zenicu, ispred pripadnika romske zajednice, te ostalih zajednica nacionalnih manjina, otvoreno još jednom ukazuje podršku gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, te vladajućoj većini u gradskom vijeću.

Evidentno je da trenutna opozicija u gradskom vijeću radi sve osim onoga što bi trebala opozicija da radi – da daje konkretne mjere i prijedloge za poboljšanje rada valadajuće većine. Sve njihove inicijative svode se na populitičke i neracionalne prijedloge za presumjeravanje budžetskih sredstava, na koji bi se način stvorile predpostavke za neracionalnu potrošnju novca od građana Zenice.

Naravno, pri tome namjerno zaboravljaju da iste takve inicijative sa ciljem populističkih „buđžetskih akrobacija“ mogu podnijeti i njihovi predstavnici u kantonalnoj skuštini Zeničko-Dobojskog kantona gdje imaju apsolutnu vlast.

Ista ta gradska opozicija ciljano zaboravlja i da je Fuad Kasumović kao gradonačelnik Zenice u mnogo znatnijoj mjeri pomogao i dalje pomaže sve sportske kolektive sa prostora grada Zenice, dok ista kantonalna vlast jednom godišnje izdvoji po 500 ili 1.000 maraka za te iste klubove, i tu se završi sva priča o podršci kantonalne vlasti za zenički sport.

Ta ista opozicija u gradskom vijeću prilikom populistikčkih prijedloga za izdavanje budžetskih sredstava za socijalna davanja, namjerno zaboravlja da su ista ta socijalna davanja mogli da omoguće ugroženim građanima Zenice preko kantonalnih institucija i organa. Koliko se brinu o socijalno ugroženim zeničanima, najbolje govori činjenica je Fuada Kasumovića 2016. godine dolaskom na vlast dočekao gorući socijalno-stambeni problem u gradu Zenici, star 20 godina – zatvaranje kampa Banlozi, čijim je stanovnicima sadašnja gradska opozicija, a do 2016. godine vladajuća većina čak isključila pitku vodu i struju.

Ista ta gradska opozicija imala je priliku do 2016. godine da više pažnje obrati na porodilje, mlade porodice za djecom i sl., ali sve je to dočekalo gradonačelnika Fuada Kasumovića, koji je za četiri protekle godine mandata uspio u dobroj mjeri nadoknaditi proteklih 20 godina stagniranja grada Zenice i Zeničana.

Zato ispred nacionalnih manjina u gradu Zenici javno dajemo podršku daljem radu gradonačelnika Fuada Kasumovića i vladajućoj gradskoj većini, a strogo osuđujemo dosadašnji populistički rad trenutne gradske opozicije, koju bi zamolili da konačno počne podnositi prave inicijative i da se prestane baviti pukim politikanstvom, jer samo podnošenjem dobrih i konkretnih inicijativa mogu zajedno za vladajućom većinom doprinjeti boljitku svih građana Zenice.

NGG „Romi za bolju Zenicu“