Portal 072info

Ni napretka ni reformi u BiH

BiH narednih godina neće ostvariti bitan napredak ni u političkom ni u ekonomskom smislu, a ključne reforme i dalje će biti odgađane, procijenio je u najnovijoj analizi “Business Monitor International”, jedna od najuglednijih međunarodnih kompanija koja se bavi analizom i perspektivom u razvoju različitih zemalja.

Od marta ove godine BMI se nalazi u vlasništvu jedne od dvije najveće američke rejting agencije “Fitch”, a njeni klijenti su polovina od 500 najuspješnijih svjetskih kompanija i njeni analitičari prisutni su u 160 zemalja svijeta.
BMI upozorava da izostanak strukturalnih reformi bitnih za evropske integracije zemlje, kao i etničke podjele unutar zemlje, dovode do zastoja i nemogućnosti da zemlja krene naprijed.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“S vrlo malo znakova da bi moglo doći do radikalnih promjena, očekujemo da će BiH nastaviti životariti i narednih godina uz nastavak frustrirajućeg nedostatka toliko neophodnih reformi”, ocijenili su u agenciji u dijelu izvještaja koji je dostupan javnosti. Kompletan izvještaj zainteresovana strana može otkupiti za 1.195 dolara.

Istakli su da je početkom 2013. započeo ekonomski oporavak, koji je zaustavljen zbog majskih poplava, koje su izazvale velikue štetu na imovini i infrastrukturi. Ocijenili su da bi do nastavka ekonomskog oporavka moglo doći već početkom 2015. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Na budžetsku politiku zemlje i dalje će ključno uticati Međunarodni monetarni fond kroz stendbaj aranžmane za koje očekujemo da će se nastaviti i iza juna 2015. godine, ali će izvršenje budžeta idalje pratiti političke svađe”, stoji u analizi.

Dodali su da će na dinamiku ekonomskog oporavka u 2015. najviše uticati tempo oporavka od poplava i kratkoročne posljedice na ekonomiju, te brzina formiranja vlasti na svim nivoima, uzimajući u obzir negativna iskustva u proteklom mandatu od 2010. do 2014.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ocijenili su da će deficit u 2015. godini biti čak 7,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, odnosno za koliko su procijenili da će biti ukupan deficit za 2014. godinu.

Dodali su da su smanjili rast BDP-a za 2014. godinu sa prvobitnih dva odsto na 0,2 odsto zbog poplava koje su pogodile industrijski i prehrambeni sektor, što je dovelo do smanjenja izvoza i domaće potražnje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Smanjili smo i prosječnu inflaciju za 2014. godinu sa 1,1 odsto na 0,3 odsto, jer su snažni deflacioni trendovi nastavljeni kroz cijelu 2014. godinu”, naveli su oni.

Dodali su da je procijenjeni deficit u 2013. iznosio 5,5 odsto i da će se povećanje deficita nastaviti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sa druge strane, u Delegaciji EU smatraju da BiH ima odlučujuću šansu da u naredne četiri godine napravi ključni iskorak ka evropskim integracijama ako se političke strukture, koje će činiti vlast na nivou BiH i entiteta, fokusiraju na reforme.

“EU je nebrojeno puta do sada pokazala da stoji uz BiH i da je spremna da joj pruži svaku vrstu pomoći. To smo pokazali i onda kada je organizovana donatorska konferencija za pomoć BiH i Srbiji za saniranje posljedica od poplava. Ako se lideri i građani ove zemlje usmjere na reforme, uspjeh neće izostati”, naveli su nam.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME