Ni ponedjeljak, ni petak: Naučnici objasnili zašto je najbolje od posla predahnuti u srijedu

f6913a86ea76bd7db92da34e45f2ca06
Podijelite vijest

Ako ste navikli uzimati slobodan petak ili ponedjeljak kako biste uživali u produženom vikendu, sigurni smo da ste i zadovoljni s odlukom jer ćete raditi samo četiri dana u sedmici.

Uprokos tome što nam se čini kao odlična ideja, stiže vijest kako ustvari ni ponedjeljak ni petak nisu najbolji dani za uzeti slobodan dan.

Stručnjaci su naime shvatili kako je najbolje za slobodan dan uzeti srijedu.

Način života tokom vikenda sasvim sigurno otežava povratak na posao u ponedjeljak, ali ako ste mislili da će vam dugi vikend taj povratak u ured olakšati, čini se da niste u pravu.

Ako uzmete slobodnu srijedu, ta odluka neće previše utjecati na tempo radne sedmice niti će ga posebno prekinuti, ali vama će odlično doći da se malo oporavite i napunite baterije.

Izgleda da naš “tjelesni” sat ima veze s tim – on će odrediti jeste li jutarnji tip ili bolje funkcionirate noći.

Može biti i određen nekim vanjskim faktorima, poput strukture radne sedmice ili očekivanih rokova.

Svi smo naravno različiti, neki od nas su sporiji ujutro, nekima je jutro najdraži dio dana za obavljanje raznih poslova. No, naš raspored u vezi s poslom baš nema previše sluha za naše potrebe i obaveze se jednostavno moraju izvršiti kada poslodavac to od vas zahtijeva.

– Naučnici misle da je upravo tu problem jer hronično neslaganje našeg životnog stila i našeg unutrašnjeg sata može uveliko utjecati i na razvoj raznih bolesti – pojasnili su Jeffrey C. Hall, Michael Robash, i Michael W. Young koji su radili na istraživanju.

No, ako baš ne možete uzeti slobodan dan, srijeda je idealna i za rad od kuće.

Dok će rad od kuće ponedjeljkom ili petkom značiti otprilike isto kao i produženi vikend, rad od kuće srijedom znači da ćete više posla obaviti.

Šta uraditi ako imate slobodan dan?

Savjet je svakako da se odmorite, a ako nemate ideje šta raditi osim ležati u krevetu i gledati omiljene serije, evo nekoliko savjeta:

Prošetajte u prirodi

Nova studija pokazuje zanimljive rezultate kako pozitivno na fizičko i psihičko stanje ostavlja šetnja prirodom. Nije važno je li sunce ili kiša, ova vrsta odmora odgovarat će vašem mozgu.

Zatvorite oči

Vizualna stimulacija vrši stalni “pritisak” na mozak, štaviše dio mozga koji obrađuje slike je i njegov najveći dio – vizualni korteks. Informacije koje se prenose vidom mozak procesuira velikom brzinom, što znači i veliko opterećenje. Koji je način borbe protiv ove vrste pritiska? Jednostavno sklopite oči, duboko udahnite i uzmite predah od svijeta koji vas okružuje. Samo nekoliko sekundi će osvježiti mozak.

Uživajte u sanjarenju

Vjerujemo kako se nećete iznenaditi ako kažemo da je sanjarenje u stvari jako produktivno… Ako sanjarite tokom dana, može vam se dogoditi da uspijete pronaći rješenje za svakodnevne probleme, a puno se “eureka” momenata dogodilo upravo kada osoba odmara.

Uzmite pauzu

Nevjerovatno jednostavno, ali istinito! Ćelije u mozgu (neuron) funkcioniraju kao tim, pa im je potrebna jednaka količina goriva kako bi funkcionirale ispravno. Ako intenzivno radite neko vrijeme, trošit će se više neurona te će doći do neravnoteže i mozak će zahtijevati još “goriva”. Uzmite pauzu od rada i dozvolite mozgu da se oporavi.

Spavajte

Kako bi cijelo tijelo funkcioniralo pravilno, uključujući i mozak, potreban mu je san. Mozak koji nije odmarao minimalno šest sati ne može funkcionirati pravilno, pa ćete primijetiti kako vam misli “bježe” i postaje nemoguće racionalno razmišljati. Kada osoba spava, mozak i dalje radi ali i briše misli i procese koje su vas pratili tokom dana.


Podijelite vijest