Portal 072info

Ni tri dana od incidenta SIPA nije obaviještena o pokušaju iznošenja 250.000 dolara iz BiH

Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje na Aerodromu Sarajevo izdali su 16. oktobra prekršajni nalog državljaninu Bosne i Hercegovine sa inicijalima G. U. koji je na nedozvoljen način pokušao iz zemlje iznijeti 250.000 američkih dolara, piše bh. novinska agencija Patria.

G.U. je zadržan na Sarajevskom aerodromu gdje je čekao let za Beč.

– U dogovoru sa dežurnim sudijom Općinskog suda u Sarajevu navedeno lice je, prema Zakonu o deviznim prekršajima FBiH, kažnjeno sa 1.500 KM novčane kazne, koja je plaćena na licu mjesta. Nakon plaćanja kazne novac je vraćen licu koje je učinilo prekršaj, s tim što je zabranjen iznos novca van Bosne i Hercegovine. U skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, UIO je po službenoj dužnosti o ovom slučaju obavijestila Finansijsko-obavještajni odjel Države agencije za istrage i zaštitu – rečeno nam je tada iz UIO-a.

Ali, kako nam je danas rečeno u SIPA-i tri dana nakon što se incident desio oni nisu dobili službenu zabilješku.

– Obavještavamo vas da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još uvijek nije zaprimila pisanu obavijest od Uprave za indirektno oporezivanje BiH o pokušaju iznošenja 250.000 USD iz BiH dana 16.10.2015. godine. Nakon što Uprava za indirektno oporezivanje BiH, shodno članu 71. Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, dostavi Finansijsko-obavještajnom odjelu SIPA-e zvaničnu obavijest u vezi sa ovim slučajem, bit će definirane eventualne daljnje aktivnosti – kaže Kristina Jozić, portparol SIPA-e.

nap.ba

Podijelite članak