Portal 072info

Ni znaka života u hotelu koji je zatrpala lavina! (VIDEO, FOTO)

Hotel “Rigopiano” u centralnoj Italiji, koji je razorila lavina, potpuno je zatrpan snijegom, a spasioci pokušavaju da izvuku tijela 30 nestalih ljudi, izjavio je danas za AFP Luka Kari, portparol vatrogasaca.

“Situacija je dramatična, nema ni znaka života”, rekao je on. Više od 30 vatrogasaca s psima-tragačima došli je jutros helikopterom ili pješice, i probilo prolaz kroz zid od snijega, dok su još tokom noći stigli policajci na skijama.

“Zgrada je sasvim razorena lavinom, ne samo zatrpana”, dodao je vatrogasac. Lavina je stvari iz hotela odnijela stotinama metara od ruševine, i područje za pretragu je veoma veliko.

“Uz tone i tone snijega, preko svega i u svemu su i izlomljena stabla drveća”, objasnio je on. “Sada pokušavamo da izvučemo tijela”, naglasio je portparol vatrogasaca, dodavši da spasiloci nikada ne gube nadu da će nekoga naći živog.

U hotelu kod mjesta Farindola u pokrajini Abruco, bilo je 20 gostiju i osmoro osoblja kada se lavina, možda izazvana zemljotresima koji su juče pogodili obližnji region, survala u srijedu popodne. Za sada je u ruševinama nađeno samo jedno tijelo.Spasioci su tokom noći pokušaval da dođu do hotela na planini Gran Saso u centralnom dijelu Italije, prenosi Bi-Bi-Si.

Krov hotela je djelimično urušen a lokalni stanovnici su pozvali vanredne službe. Pretpostavlja se da su među nestalima i dvoje djece. Jedan od preživjelih, 38-godišnji Đijampaolo Parete rekao je da je izvukao živu glavu pukom srećom, pošto je otišao do automobila da donese nešto u trenutku kada je snijeg pao na hotel. On je rekao doktorima da je njegovu žena i dvoje djece zatrpala lavina.

Dejli mejl navodi da se pretpostavlja da su dvije osobe pronađene žive, a da je jedna prebačena helikopterom u bolnicu zbog hipotermije. Mećava i zavejani putevi, međutim, otežali su pristup hotelu, a prema pisanju italijanskih medija, prvi spasioci su stigli tek jutros oko četiri sata po lokalnom vremenu.   Centralu Italiju su u srijedu pogodila četiri zemljotresa, a tokom noći je bilo još naknadnih potresa. Video Galerija

Podijelite članak