Nihad Đedović posudio 10.000 KM Košarkaškom savezu BiH

Nihad Đedović posudio 10.000 KM Košarkaškom savezu BiH

“Suljo, nisi dobro, živjet ćeš još tri mjeseca”, rekao je ljekar. Na to mu Suljo sav zabrinut odgovori: “Moj doktore, od čega ću živjeti!?” Započeo je tim riječima svoju ispovijest za agenciju Anadolija Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (KS BiH), pokušavajući kroz vic dočarati u kakvom je stanju “bh. državna institucija” čiji je prvi i jedini operativac.

Nihad_Djedovic-GrckaU koliko teškoj finansijskoj situaciji je KS BiH govori i činjenica da je Savez posudio 10.000 konvertibilnih maraka (KM) od reprezentativca Nihada Đedovića.

Kada se stvari sagledaju iz ovog ugla, uspjeh koji je bh. košarkaška selekcija napravila na EP u Sloveniji, a malo im je nedostajalo do plasmana u drugi krug takmičenja, ravan je zlatnoj medalji. No, tužne sportske činjenice koje iznosi Mahmutović, nažalost, mnogo govore i o samoj državi BiH, a mnogo više o onima koji se tobože u nju kunu kada domaći sportisti, vjerovatno samo iz prevelike ljubavi prema svojoj domovini, naprave bilo kakav sportski podvig. 

Vratit ćemo novac!

“Gorjelo nam je u datom momentu. Nismo imali novca i onda nam ga je naš košarkaški reprezentativac posudio. Vjerovao je meni i Savezu da ćemo mu vratiti taj iznos. Učinit ćemo to čim sakupimo prvi novac od naših sponzora”, kazao je, između ostalog, Mahmutović, naglasivši:

“Nije Đedović jedini od kojeg smo pozajmili novac kako bismo finansirali posljednje troškove na Eurobasketu 2013. Uzeo sam pozajmicu i od još jednog svog prijatelja, i to u iznosu od 20.000 KM. I Igor Stojanović, direktor reprezentacije, od svog prijatelja je posudio 10.000 KM. Morali smo posuđivati, jer nismo imali rješenja, zato što smo od države Bosne i Hercegovine, odnosno Vijeća ministara, za nastup na Evropskom prvenstvu u Sloveniji dobili jednu čitavu nulu, da ne kažem nešto vulgarno”.

Vijeće ministara BiH košarkaškoj reprezentaciji svoje zemlje nije dalo niti marku, baš kao ni Vlada Republike Srpske.

Plaćanje poreza

“Vlada Federacije BiH nam je priskočila u pomoć sa ‘velikim budžetom’ od 50.000 KM, odnosno 25.000 eura. Najviše novca, 100.000 KM, dobili smo od Kantona Sarajevo (KS). Međutim, samo za iznajmljivanje dvorana u bh. prijestolnici, po komercijalnim cijenama, tokom priprema platili smo između 70.000 i 80.000 KM. Na svojevrstan način tako smo novac vratili organizacijama ili državnim službama koje se brinu o dvoranama”, istakao je Mahmutović, dodavši da KS BiH godišnje državi plati samo 200.000 maraka PDV-a:

“Platili smo poreza više nego smo za učešće na EP dobili od države. Oni novac poreskih obveznika daju u druge svrhe, kupuju sebi nove skupocjene službene automobile. Eto, i mi smo im makar jedan kupili”.

Ogorčeni Mahmutović tvrdi, Košarkaški savez Hrvatske od Olimpijskog odbora svoje zemlje dobije 1.200.000 eura i dodatnih milion eura od sponzora, državnih firmi. Sličan budžet ima i Košarkaški savez Srbije, iza kojeg, također, stoji država.

“Lijevo i desno oko nas ljudi imaju uslove kako bi mogli normalno raditi i egzistirati. Mi se mučimo i snalazimo na sve načine, i hoće da igramo ravnopravno za medalje sa njima i ostalim reprezentacijama Evrope. Pa, Košarkaški savez Rumunije ima svoju zgradu, a mi smo u prostorijama koje je KS BiH ustupio moj prijatelj. Možete li zamisliti političare da nemaju prostorije i traže sponzore, sebe finansiraju? Oni su smislili to da državni savezi BiH ne trebaju imati prostorije”, rekao je Mahmutović.

Zemlje koje okružuju BiH imaju sve košarkaške državne selekcije, od najmlađih do seniorskih, dok su u KS BiH bili primorani ukinuti brojne državne timove.

“Države Hrvatska i Srbija finansiraju košarkaške selekcije svojih zemalja, da ne govorim kako je u Francuskoj, Španiji… Mi imamo samo četiri reprezentacije. Jednostavno, nemamo novca, država ne mari za nas, za košarkaške selekcije svoje zemlje”, ističe Mahmutović.

 Očajni uslovi

U očajnim uslovima kadetska i juniorska muška selekcija BiH izborile su nastupe u divizijama prvenstva Evrope, dok seniorska i pored tri pobjede na EP u Sloveniji nije uspjela proći u drugi krug takmičenja.

“Napravili smo čudo! Recite u kojem timskom sportu BiH ima selekcije na EP. I ne samo to, odemo na prvenstvo i ostvarimo tri pobjede. Možda zvuči ludo, ali mislim da BiH na osnovu igrača koje je imala u prošlosti i koje sada ima sigurno zaslužuje da se bori za medalje u evropskoj košarci. Možda zvuči prepotentno, ali s obzirom na minimalna ulaganja i rezultate koje ostvarujemo imamo pravo to reći. Pa, u KS Srbije i Hrvatske non-stop kukaju kako im budžeti od 2,5 miliona eura nisu dovoljni da bi nešto više ostvarili, a vidite u kakvim uslovima mi radimo”, govorio je Mahmutović.

Top tema ove sedmice u BiH bilo je pitanje ostaje li Aleksandar Petrović selektor košarkaške reprezentacije ove balkanske zemlje. Najavljeni odlazak izazvao je buru negodovanja kod navijača, koji Petrovića posebno simpatiziraju nakon što je plakao na konferenciji za medije poslije pobjede BiH nad Litvanijom, koja njegovim izabranicima nije bila dovoljna za plasman u drugi krug Eurobasketa.

“Čovjek radi dvije godine bez plate. Prije godinu je odlukom Upravnog odbora KS BiH Petrović dobio 30.000 KM nagrade, zato što je reprezentaciju odveo na EP. I to je sve što smo mu uspjeli platiti. Zahvaljujući nebrizi države, reprezentacija je postala volonterska. Kako će Aco ostati selektor? Odakle nam obraz da od njega tražimo da radi besplatno. Ne da ćemo ostati bez Petrovića, već ćemo ostati i bez ostalih stručnih štabova četiri selekcije”, kaže Mahmutović.

Na pitanje kada će biti poznato ko je novi selektor ili ostaje li kojim čudom Petrović, Mahmutović je odgovorio:

“Ne znam!? Raspisat ćemo javni konkurs, gdje ćemo reći da tražimo svjetskog trenera koji će nas odvesti do medalje, a da ne traži da mu platimo. Već smo počeli uvlačiti i igrače, pa ćemo i od novog selektora tražiti da nam bude sponzor sa 100.000 ili 200.000 eura”.

Turska i Rusija po milion za selektora

Mahmutović kaže i da Turska i Rusija daju po milion eura samo za selektora, pa ne mogu naći pravog trenera.

“Dušan Ivković radi u Srbiji za 250.000 eura godišnje, Božo Maljković je selektor Slovenije za 300.000 eura. Sve što je dobro puno košta. Nadam se da će se jednog dana neko i u BiH probuditi te da će kod usvajanja budžeta shvatiti da treba izdvajati novac i za sport”, izjavio je Harun Mahmutović za agenciju Anadolija.

Andolija

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS