AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Pomislićete, dovoljno je da kažem “izvini”, ali ne, zapravo nije.

Možda i niste svjesni toga da se ponekad na pogrešan način izvinjavate i donosite sebi više štete nego koristi. Ponekad je to u pitanju voljena osoba, kolega sa posla, član porodice, a ponekad prijatelj sa kojim ste odrasli. Nebitno je zapravo, ako “izvini” uputite na pogrešan način, gotovo da je bolje da ste ćutali u svom uglu nakon nesporazuma. Da biste izbjegli najčešće greške prilikom izvinjavanja, otkrićemo vam danas gdje evenutalno griješite.

Kažete “ali”

To “ali” nakon izvinjenja podriva iskrenost vaših riječi. Treba da imate na umu da je “izvini”, i “žao mi je” sasvim dovoljno. Nakon toga ne treba da slijedi ništa više. Najuspješnija izvinjenja su kratka, jasna i iskrena. Ona u sebi treba da sadrže potvrdu o tome kako je vaša reakcija uticala na datu osobu, izvinjenje, kao i plan koji ste napravili kako se u buduće iste stvari ne bi ponavljale, prenosi Ženski Magazin.

Pretjerano objašnjavanje

Ako osobi sa kojom ste imali nesuglasice objasnite zašto ste postupili onako kako jeste, to je jedna stvar, ali ukoliko vaše objašnjenje ide do te mjere da postaje izgovor za učinjeno, to je onda nešto sasvim drugo.

Ako npr vaša najbolja prijateljica ima primjedbu da joj niste posvetili dovoljno pažnje dok je nedavno prolazila kroz gadan raskid, ne treba da nabrajate šta vas je sve sprječavalo da je pozovete i pitate kako je. Dakle, to što ste imali zakazano kod kozmetičara, sastanak sa novim dečkom, dogovoren shopping sa drugom prijateljicom i sl, joj ni u kom slučaju neće prijati da čuje i vaše izvinjenje će otići niz vjetar.

Vrijeme za izvinjenje je isteklo

Idealno izvinjenje ne dolazi ni prerano, ali ni prekasno. Ponekad je ljudima potreban minut da se ohlade i shvate da su pogriješili, a ponekad treba da prođe i nekoliko dana. Ako se izvinite prerano, možda vaš sagovornik još neće biti spreman da vam oprosti. Međutim, šanse su još manje da će se to desiti ako prekasno dođete sa riječima “žao mi je” na usnama. Što duže čekate vaš prijatelj, dečko, drugarica ili član porodice više stiče utisak da vam nije do njega stalo.