Nije naučna fantastika: Rusi žele laserima obarati ukrajinske dronove

Najava da će ruska vojska koristiti lasere za obaranje ukrajinskih dronova izazvala je skepticizam. Oružje navodno posjeduje nuklearni pogon, a moglo bi biti raspoređeno na ukrajinskim ratištima.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je kako ruski pokušaji da od lasera naprave svoje “čudesno oružje” jasno ukazuje na potpuni neuspjeh invazije.

Ruska strana tvrdi da bi novo oružje koje imaju moglo uništiti ukrajinski dron za pet sekundi.

Juri Borisov, zamjenik premijera Rusije, rekao je za Channel One da novo oružje usmjerene energije “Zadira” može uništiti ciljeve udaljene do 5 km, a da je u testu spalio dron za pet sekundi.

“Što je jasnije postajalo da nemaju šanse u ratu, to je bilo više propagande o nekom čudesnom oružju”, rekao je predsjednik Zelenski.

Copy

Laserske sisteme dizajnirane za obaranje dronova postupno razvijaju svjetske vojske, ali je većina njih u fazi testiranja ili prototipa, a njihova vojna korisnost u sukobu nije isprobana.

Prošlog mjeseca izraelski premijer Naftali Bennett rekao je da je vojska te zemlje uspješno testirala sistem laserskog presretanja pod nazivom Iron Beam.

“Možda zvuči kao naučna fantastika, ali je stvarno”, napisao je on Twitteru.

Lasersko oružje radi tako što usmjerava snop visoke energije da bi spalio metu, koristeći velike količine električne energije. U slučaju dronova, oni tope eksterijer i uništavaju ga toliko da ne može letjeti.

Izrael je sugerirao da je mnogo jeftinije koristiti lasersko oružje od raketnih sistema za obaranje raketa, projektila i dronova. Bennett je rekao da bi cijena bila 3,50 dolara po napadu, ali nije jasno u kojoj mjeri ovaj broj uključuje cijenu utrošene energije.

Neki analitičari kažu da se ruski laserski sistemi pokreću malim nuklearnim reaktorima.

Klix

Prethodni članakZenica: Policija zaustavila Škodu, prevozili migrante
Sljedeći članakMehmedović: EU mora eutanizirati zauvijek veliku Hrvatsku i veliku Srbiju, dvije Rusije na Balkanu