NIJE ZNALA DA JE TRUDNA: ‘Srećom, uhvatila sam ga prije nego je pao u školjku’

dijete

Mlada majka Gaynor Rzepka iz Walesa, koja nija imala pojma da je trudna, ostala je šokirana kad je otišla na zahod u domu svojih roditelja i rodila dijete. Dolazak njezinog sina na svijet na podu kupaonice bio je iznenađenje za cijelu obitelj, ali i za nju samu koja je do dana poroda normalno odrađivala svoju desetodnevnu smjenu na poslu, a na polovici trudnoće čak je trčala i maraton.

Kako kaže, kad se sada okrene unatrag, jedino što je mogao biti znak trudnoće bila je njezina iznenadna neodoljiva potreba da jede Mars čokoladice te malo pretjerano debljanje u periodu oko Božića, no tada tome nije pridavala posebnu pažnju. Nekoliko sati prije poroda, Gaynor je bila na svom radnom mjestu u lokalnom supermarketu i tada je primijetila da se ne osjeća baš najbolje. Njezin ju je šef pitao želi li otići ranije kući, no ona je inzistirala na tome da do kraja odradi svoju desetsatnu smjenu. Te se noći probudila oko jedan sat ujutro osjećajući jake bolove.

– Cijelog tog dana osjećala sam oštru bol u trbuhu, no nisam znala što bi tome mogao biti uzrok. Nisam puno razmišljala o tome jer sam se nadala da će brzo proći, no oko 5 sati ujutro osjetila sam ponovno snažnu bol i otišla sam na zahod. Stajala sam iznad zahoda držeći se za rub kade jer se nisam osjećala dobro i tada sam samo snažno stisnula mišiće zdjelice i dijete je izašlo. Srećom, uspjela sam ga uhvatiti prije nego što je pao u zahod. Bila sam zaista u šoku i samo sam ponavljala „Oh, Bože“, a zatim sam briznula u plač i sjela na pod kupaonice – priča 25-godišnja Gaynor.

Gaynor Rzepka već devet godina radi u lokalnom supermarketu i kaže da je, s obzirom na to da nije znala da je trudna, tijekom cijele trudnoće na poslu podizala kutije s robom od 25 kilograma.

Copy

Njezin partner, 29-godišnji Paul kojeg je upoznala prije samo godinu dana na zabavi u domu svoje sestre također nije znao za njezinu trudnoću i, iako je Gaynor bila uvjerena da će biti ljut kad sazna što se dogodilo, on je bio izvan sebe od sreće.

Zanimljivo je da Gaynor od samog početka trudnoće nije imala ama baš nikakve simptome: nije imala mučnine, bolove ni žgaravicu, a imala je i menstruaciju do posljednjeg mjeseca trudnoće. Čak se nije puno ni udebljala sve do Božića, a tada je zaključila da je jednostavno pretjerala za blagdane.

Njezina majka i novopečena baka, 53-godišnja Tania, kaže da je gledala zimske olimpijske igre kad je začula Gaynorin vrisak iz kupaonice. Tada je potrčala na kat prema njoj i čula dječji plač, a čim je ugledala bebu, u njoj je proradio majčinski instinkt te ju je odmah podigla i umotala u čisti ručnik. U roku od deset minuta stigla je i hitna pomoć koja je rodilju odvela u bolnicu Princess of Wales u Bridgendu, gdje su je zadržali do sutradan. Liječnici su joj rekli da vjerojatno nije osjećala pokrete djeteta u trbuhu zato što je tijekom cijel e trudnoće bila jako aktivna.

Vjerojatno se svi, slušajući o ovakvom događaju, pitaju kako je moguće da majka ne zna da je trudna, no, istraživanja pokazuju da fenomen takvih „neočekivanih“ poroda nije uopće tako rijedak kao što se misli. Prema statistikama, jedna na svakih 600 majki nije svjesna da je trudna do trenutka rođenja ili nekoliko tjedana prije poroda.

Obično se to događa vrlo zaposlenim ženama koje uz sve svoje obaveze ne primijećuju nikakve znakove moguće trudnoće, ženama koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu pa ne primjećuju promjene na tijelu ili ženama koje ulaze u menopauzu pa ni ne pomišljaju da bi mogla ostati trudne.

Također, stručnjaci kažu da je i krvarenje tijekom trudnoće dosta uobičajeno, naročito tijekom prvih nekoliko mjeseci kad se dijete ugnježđuje u maternici, pa žene takvo krvarenje mogu protumačiti kao menstruaciju.

 jutarnji.hr

Prethodni članakX Factor: Ilma Karahmet na veliko iznenađenje napustila takmičenje
Sljedeći članakVREMENSKA PROGNOZA: Pretežno oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom