Nijedan respirator “Srebrene maline” još nije u funkciji, čeka se verifikacija

Screenshot 1 2367

Respiratori koje je u jeku pandemije nabavila kompanija “Srebrna malina” za Federalnu upravu civilne zaštite i Vladu FBiH, još nisu u funkciji, iako je većina podijeljena medicinskim ustanovama.

“Ti respiratori sigurno nisu u funkciji jer nijedan još nije verifikovan. Ako nešto nije verifikovano ne smije se zakonski ni koristiti”, kazao je za Klix.ba Almir Badnjević, direktor kompanije “Verlab” koja bi trebala izvršiti verifikaciju.

Dodao je da još čekaju poziv od Federalne uprave civilne zaštite. Ova kompanija je pobijedila na tenderu i potpisala ugovor s FUCZ-om.

“Nismo verifikovali nijedan uređaj jer nas nisu pozvali. Ne znam dokle je došao taj proces niti šta se dešava, nemamo nikakvih informacija. Čekamo da nas pozovu”, kazao nam je Badnjević.

Iz FCZU-a, pak, kažu da je ugovor s “Verlabom” istekao.

“Ugovor o pružanju usluga zakonske verifikacije ventilatora koji je ova Uprava potpisala sa verifikacionom laboratorijom ‘Verlab’ istekao je 26. decembra 2020. Federalna uprava civilne zaštite uputila je prije isteka ugovora, 22. decembra, akt Agenciji za javne nabavke o daljnjem definisanju odredbi ugovora”, kažu iz FUCZ-a za Klix.ba.

U odgovoru koji su zaprimili od Agencije za javne nabavke, kako kažu, jasno je iskazano da “u cilju osiguranja pravilne primjene zakona u konkretnom slučaju ne postoji mogućnost produženja ugovora, te da je potrebno zaključenje novog, nakon provedenog odgovarajućeg postupka”.

“Stoga, odsjek za javne nabavke pristupio je pripremi tenderske dokumentacije za javnu nabavku pružanja usluga zakonske verifikacije”, kazali su nam iz FUCZ-a.

Inače, dodaju da je većina ovih respiratora podijeljena.

Još 14. jula 2020. Federalna uprava civilne zaštite uputila je dopis kantonalnim ministarstvima zdravstva da u što kraćem roku dostave zahtjev o neophodnim količinama respiratora za Kliničke centre i bolnice sa područja svojih Kantona.

Nakon što su Kantonalna ministarstva zdravstva iskazala potrebe Federalni štab civilne zaštite donio je zaključke kojim se rapoređuje 100 respiratora u zdravstvene ustanove na području Federacije BiH.

Rapodjela je izvršena u skladu sa zahtjevima zdravstvenih ustanova i to Kantonalnoj bolnici Zenica 12 komada, Općoj bolnici Tešanj četiri komada, UKC Tuzla 25 komada, Općoj bolnici Gračanica pet komada, UKC Sarajevo 30 komada, Općoj bolnici Konjic dva komada, Hrvatskoj bolnici Dr fra Mato Nikolić Nova Bila šest komada, Bolnici Travnik pet komada te Kantonalnoj bolnici Goražde dva komada.

Preostalih devet komada smješteni su kod veleprometnika medicinskih sredstava i za njih je utvrđena raspodjela i to Županijskoj bolnici Orašje dva komada, Općoj bolnici Sanski Most dva komada, Županijskoj bolnicu Dr. fra Mihovil Sučić Livno četiri komada te Općoj bolnici Jajce jedan komad.

Zbog perioda praznika i organizacije zdravstvenih ustanova isporuka će biti izvršena u skorije vrijeme.

Klix.ba

Copy
Prethodni članakKlanjana dženaza uglednom novinaru Tariku Heliću
Sljedeći članakDodik: Novi visoki predstavnik dolazi kao muslimanski podanik