Nijemci donirali rekordne količine novca za pomoć Ukrajincima

ukrajina izbjeglice aa

Zbog zabrinutosti za Ukrajince, donacije u Njemačkoj dosegle su rekordne nivoe, dok Njemački centralni institut za socijalna pitanja predviđa da će prikupljanje sredstava za žrtve rata biti najveća akcija te vrste u njemačkoj historiji.

Njemačka krovna organizacija Aktionsbündis Katastrophenhilfe, koja se sastoji od međunarodnog Caritasa, njemačkog Crvenog križa, njemačkog UNICEF-a i humanitarne organizacije njemačke evangelističke crkve, izvijestila je o dosad prikupljenih više od 76 miliona eura.

“Nikad u historiji svoje organizacije, nikad u posljednju 21 godinu nismo imali toliko donacija u toliko malo vremena”, rekla je upraviteljica Aktionsbündisa Dominique Mann.

Druga njemačka humanitarna organizacije, Aktion Deutschland Hilft, izvijestila je da je prikupila 55.9 miliona eura donacija, koje je glasnogovornik usporedio s iznosima koji su donirani tokom tsunamija u Indijskom okeanu 2004. godine i poplava u Njemačkoj 2021. godine.

Prema voditelju marketinga organizacije Aktion Deutschland Hilft, metode digitalnog plaćanja bile su ključan faktor veličine donacija jer su ljudi mogli donirati brzo i jednostavno.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE