Portal 072info

Nijemci mijenjaju prehrambene navike, manje mesa, više kuhanja kod kuće

Građani Njemačke jedu sve manje mesa, a tokom korona krize promijenjene su i prehrambene navike.

Tako sada sve više građana hranu priprema kod kuće, rečeno je u Berlinu prilikom predstavljanja vladinog izvještaja o prehrani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Samo 26% građana je navelo da svakodnevno konzumira meso i mesne prerađevine. Godine 2015. taj je postotak bio  viši i iznosio je 34%”, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja što ga je za potrebe redonog vladinog “Izvještaja o prehrani”, predstavljenog u Berlinu, proveo institut Forsa.

Ministrica poljoprivrede i prehrane Julia Kloeckner je prilikom predstavljanja izvještaja istaknula kako je u vrijeme pandemije porasla svijest o lokalnim prehrambenim proizvodima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Stvorila se nova svijest o prehrambenim proizvodima i osobama koje brinu za to da namirnice stižu do potrošača”, rekla je Kloeckner.

Tokom pandemije je porastao i postotak onih koji hranu pripremaju kod kuće. Trideset posto ispitanih je reklo kako sada više kuha kod kuće, a 20% ispitanika izjavilo je kako sada hranu priprema sa svježim sastojcima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Shodno tome je opala i potražnja za gotovim jelima. Velika većina (82% ispitanih) veliku pozornost polaže na to da proizvodi koje kupuju dolaze iz regije u kojoj žive.

Predsjednik Saveza poljoprivrednika Njemačke Joachim Rukwied je pozdravio ovaj trend. On je  naglasio da napori da se poljoprivreda učini ekološkijom može uzrokovati i više cijene namirnica. “

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovaj proces nije besplatan i na kraju od njega moraju koristi imati i poljoprivrednici”, rekao je Rukwied. (N1)

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

U svijetu trenutno zaraženo 4.548.487 osoba

Redakcija

ODLUKA SE OČEKUJE DANAS: Hrvatska opet zatvara granice za građane BiH?

Redakcija

KCUS: U FBiH 52 novozaražene osobe, dva pacijenta na Podhrastovima umrla

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME