Screenshot 1 10
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se uoči predstojećeg susreta sa šefovima diplomatija našeg regiona, uključujući ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković.

U saopćenju se navodi da se ujedinjena Evropa ne završava na vanjskim granicama EU. Štaviše, strateški suverenitet Evrope nezamisliv je bez uskih veza sa zapadnim Balkanom.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas stoga, kako se navodi, održava razgovore s albanskom ministricom vanjskih poslova Oltom Xhaçkom, srbijanskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem i Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, tokom sljedeće dvije sedmice.

Uz to, državni ministar Michael Roth sastat će se crnogorskim ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem u Berlinu.

“Pandemija je i dalje glavni izazov za sve evropske zemlje. Protiv pandemije se može boriti samo dugoročno bliskom razmjenom, međusobnom podrškom i zajedničkim rješenjima. Na početku pandemije, 27 država članica Evropske unije sastavilo je paket u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde eura za podršku zemljama zapadnog Balkana”, stoji u večerašnjem saopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova.
Saopćenje o Balkanu objavljeno večeras na stranici njemačkog MVP-a
Saopćenje o Balkanu objavljeno večeras na stranici njemačkog MVP-a

U oktobru 2020. Evropska komisija također je predstavila privredni i investicijski plan u iznosu do devet milijardi eura kako bi pomogla regionu da se nosi s ekonomskim posljedicama pandemije. Uz to, na raspolaganju je dodatnih 70 miliona eura za vakcine.

“Njemačka je također ozbiljna u pogledu perspektive ulaska u EU za sve zemlje zapadnog Balkana. Stoga je važno nastaviti intenzivno raditi na tom putu na temelju reformi i podržavati ga. Od 2014. postoji važan komplementarni format za to u obliku Berlinskog procesa za približavanje zapadnog Balkana i EU”, navode iz ministarstva.

To uključuje vrlo konkretne, praktične korake poput uspostavljanja Regionalnog ureda za saradnju mladih i stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta. Savezna vlada ovog ljeta je domaćin Berlinskog procesa i nada se da će se u Berlinu moći održati sastanak uključenih zemalja.

Paralelno s razgovorima ministra vanjskih poslova Heika Maasa i državnog ministra Michaela Rotha, Miroslav Lajčák, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja, putovat će u region početkom marta.

Prije samo nekoliko dana, američki State Department naglasio je američku podršku ovom dijalogu koji vodi EU, a čiji je cilj postizanje normalizacije, kao i sveobuhvatan sporazum zasnovan na uzajamnom priznavanju.

“Izbor Joea Bidena za američkog predsjednika pruža priliku za ponovno uspostavljanje odlučne, transatlantske predanosti pomirenju, demokratiji i privrednom razvoju na zapadnom Balkanu”, stoji u saopćenju.

Dodaje se da nova američka administracija s pravom očekuje da Evropa i Njemačka u tom kontekstu preuzmu veću odgovornost u svom neposrednom susjedstvu.

“Njemačko obećanje, naše obećanje, ostaje, naime da budućnost zemalja zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji. Njemačka će ostati bliski partner svim zemljama zapadnog Balkana, između ostalog u Berlinskom procesu. Ministar vanjskih poslova Heiko Maas i državni ministar Michael Roth održat će razgovore o tim i mnogim drugim važnim pitanjima u sljedeće dvije sedmice”, zaključuje se u saopćenju.