Nikad nije pokazala kajanje: Epsteinova saradnica osuđena na 20 godina zatvora

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ghislaine Maxwell u utorak je na njujorškom sudu osuđena na 20 godina zatvora zbog pomaganja pokojnom osramoćenom bogatašu Jeffreyu Epsteinu da seksualno zlostavlja djevojke.

Ova kazna, izrečena na saveznom sudu na Manhattanu, znači da će 60-godišnja Ghislaine Maxwell provesti ostatak svog života u zatvoru.

Kći pokojnog britanskog medijskog mogula Roberta Maxwella, koja se školovala na Oxfordu, osuđena je krajem prošle godine po pet od šest tačaka optužnice, od kojih je najteža ona za seksualnu trgovinu maloljetnicama.

Njeni odvjetnici tražili su od suda da bude blag, navodeći traumatično djetinjstvo i tvrdeći da je Maxwell nepravedno kažnjena jer je Epstein izbjegao suđenje.

Zalagali su se za najviše pet godina, dok su tužitelji tražili između 30 i 55 godina zatvora.

Tokom suđenja krajem 2021. godine tužitelji su uspješno dokazali da je ona bila “ključ” za Epsteinov plan namamljivanja mladih djevojaka koje bi on potom seksualno zlostavljao.

Odvjetnici su tvrdili da je njihova klijentica imala “teško, traumatično djetinjstvo s nadmoćnim, narcisoidnim i zahtjevnim ocem”.

“To ju je učinilo podložnom Epsteinu, kojeg je upoznala odmah nakon očeve smrti”, napisali su u podnescima ranije ovog mjeseca.

Epstein se ubio u zatvoru 2019. u dobi od 66 godina dok je čekao suđenje u New Yorku.

“Maxwell ne može i ne bi smjela snositi svu kaznu za koju je Epstein trebao biti odgovoran”, izjasnili su se njezini odvjetnici.

No, tužiteljstvo je u vlastitom sudskom podnesku prošle sedmice navelo da je Maxwell “bila odrasla osoba koja je sama odlučivala”.

Tvrdili su da je pokazala “potpuni nedostatak kajanja” za svoje zločine, počinjene između 1994. i 2004. godine.

“Današnjom presudom Ghislaine Maxwell smatra se odgovornom za počinjenje gnusnih zločina nad djecom”, rekao je tužitelj Damian Williams.

“Ova kazna šalje snažnu poruku da niko nije iznad zakona i nikad nije kasno za pravdu”, dodao je.

Maxwell je već u pritvoru oko dvije godine nakon što je uhapšena u New Hampshireu u ljeto 2020.

radiosarajevo.ba